Kako gledate na preboj v prvo ligo?

Na preboj v prvo ligo gledam, kot naraven korak naprej, saj so se fantje v zadnji letih zelo lepo razvijali ter tudi prikazali kvaliteto, ki je potrebna za sam vrh tekmovanja. Mislim, da bi bilo, če bi ostali enotni, zgolj vprašanje časa preden bi napredovali v višje tekmovanje. Če ne letos, pa naslednje leto! Prav enotnost in vztrajnost pa so doprinesli naši izkušenejši igralci, na čelu z odličnim kapetanom Aleksandrom Vojčićem, kar pa je bilo ključnega pomena, da so mladi igralci lahko uveljavili svoje kvalitete.

Dejstvo, da verjamemo v svoje sposobnosti in kvaliteto, pa samo po sebi ne prinaša rezultata, zato smo zelo veseli, da nam je sam preboj tudi uspel. Košarkarski klub Triglav Kranj je nazadnje igral na najvišji ravni državnega tekmovanja pred natanko 12 leti, sam pa sem bil del te zgodbe zadnja 3 leta. Mislim, da je fantom uspel odličen dosežek in podvig, primeren za 70.letnico obstoja kluba.

Ali se boste okrepili, kaj bi si želeli, ali imate sponzorja, proračun letni članske ekipe?

Težko govorim o tem, saj nimam izvršilnih pooblastil, pa vendar mislim, da bi morala biti glavna prioriteta zadržati doma vzgojeno mlado jedro. Res je, da so fantje lepo napredovali, pa vendar ne smemo pozabiti, da so še vedno zelo mlečni (nekateri šele zaključujejo srednjo šolo) in jim primanjkuje izkušenj. Potrebno se bo okrepiti z izkušenimi igralci, ki bodo v ključni trenutkih lahko razbremenili mlade in odgovornost prevzeli na svoja ramena. Hkrati pa bo potrebno izbrati prave igralce, saj kot sem že omenil, želimo zadržati trenutno jedro. To pomeni, da je mogoče prostora za tri do štiri nove igralce.

Mislim, da ni kluba, ki bi se branil sponzorja, ali ga imamo, pa je bolj primerno vprašanje za vodilne v klubu. Lahko pa povem, da je bil naš proračun sprejemljiv za drugoligaško raven tekmovanja, za prvo ligo pa je absolutno prenizek. Že samo dejstvo, da je KK Podčetrtek (prvak 2.SKL 2018/19), ki ima dokaj nespremenljiv proračun ne glede na raven tekmovanja, med bolj šibkimi v prvi ligi ter z naskokom najpremožnejši klub v drugi ligi, pove veliko o razliki med tekmovanjema. Mislim pa, da smo del regije, ki ima ogromno rezerve, in ravno v tem neizkoriščenem potencialu je lahko naš največji adut.

Vaša predstavitev /kdo ste, koliko let trener, izkušnje, reference...

S trenerstvom se ukvarjam že 15 let, zadnjih 10 let pa tudi profesionalno. S trenerskim delom sem začel v svojem matičnem klubu KK Triglav Kranj, leta 2010 pa sem podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo s tedanjim KK Union Olimpija. Od tam me je pot vodila še v KK Grosuplje, nazaj na Olimpijo ter v Škofjo Loko (kjer se bil s strani Olimpije posojen za članskega trenerja). Trenutno sem članski trener KK Triglav Kranj, hkrati pa vodim tudi košarkarski del programa Beijing Sport University za območje Slovenije.

Sem zlati diplomant Fiba Europe Coaching Certificate (za nagrado sem leta 2015 v sklopu EP v Lille-u vodil All-star tekmo mladih zvezd, ki dandanes igrajo tudi na NBA ravni). Zelo ponosen sem, da sem 3 leta lahko bil na mestu selektorja mladinske reprezentance Slovenije s katero sem osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu B divizije v Skopju 2018 ter jih tako popeljal nazaj v A divizijo, kjer so tudi leto kasneje dosegli odličen uspeh. Poletje 2019 pa sem preživel na Kitajskem, kjer sem na turnirju Beijing Sport University zastopal slovenski način dela in to znanje tudi prenašal na njihove študente.

Priloga: PDF dokument v katerem so bolj podrobne izkušnje, reference in dosežki

Kaj to pomeni za klub, košarko, Kranj?

Mislim, da je Kranj košarkarsko mesto, ki spada na najvišjo raven tekmovanja v državnem prvenstvu. Hkrati pa sem tudi mnenja, da je gorenjska, poleg štajerske, regija z največ neizkoriščenega potenciala. Da se ta potencial uporabi in unovči, pa ni dovolj le dobro delo, temveč tudi sodelovanje in povezovanje med klubi. V našem območju ni prostora za dva močna prvoligaša, v najboljšem primeru bi dobili eno povprečno in eno podpovprečno ekipo. Bolj verjetno pa bi imeli dve podpovprečni ekipi. Idealno bi bilo, da bi imeli na vsaki ravni tekmovanja po eno člansko ekipo (na nižjih lahko tudi več), Triglav pa bi bil klub, ki bi jih vse skupaj povezoval in s tem omogočal igralcem razvoj na ravni, ki je optimalna za njihove trenutne sposobnosti. To bi bilo idealno, vendar živimo v Kranju, kjer ljudje radi nagajajo in le malo je tistih, ki povezujejo.

V Kranju je vedno bilo in vedno bo veliko košarkarskega talenta. Nič ni narobe, če igralci prerastejo našo sredino in odidejo novim izzivom naproti. Ravno nasprotno - to bi moral biti cilj vseh zdravih sredin! Narobe pa je, da predčasno odhajajo, ker jim ne nudimo dovolj kvalitetnih pogojev. Dosti se jih na račun tega izgubi, saj predčasno zapustijo sredine, ki jih kot domače igralce ščitijo pri njihovem razvoju. Pri tistih, ki pa jim preboj uspe, pa se s tem uspehom okoristijo drugi klubi, ki niso veliko prispevali, temveč so bili zgolj na pravem mestu v pravem trenutku. Da bi to v prihodnje preprečili in svojim igralcem omogočili celovit razvoj v domačem okolju, bo potrebno marsikaj spremeniti.

Z ambicioznostjo in napredovanjem na najvišjo raven državnega tekmovanja nismo rešili problemov, temveč smo si ustvarili nove, še večje. V kolikor želimo korak naprej, bo potrebno priključiti še več ljudi, ki se ne bojijo novih izzivov in so pripravljeni pomagati po najboljših močeh. Verjamem, da naše mesto premore takšne ljudi in iskreno upam, da jih bo naš projekt pritegnil. V letošnji sezoni imamo novega predsednika kluba, ki je zelo veliko doprinesel, vendar me še bolj veseli dejstvo, da je v klubu še vedno ostal aktiven tudi prejšnji predsednik. Potrebujemo sposobne ljudi, ki jim Triglav nekaj pomeni in so mu pripravljeni pomagati.