Polemike o tem kateri rezultat v katerem športu (da o kolajnah ne pišemo) je več vreden, bolj pomemben, so stara "zabava kavčarjev". NOGOMET JE SVETOVNI VLADAR MED ŠPORTI, O TEM PAČ NI DVOMA. IN ZATO JE LOGIČNO, DA JE OSTALIM ZGLED IN SVARILO OBENEM: ZARADI POZITIVNIH IN NEGATIVNIH ZADEV IN VSEBIN, JASNO.

1.

Slovenija je dvakrat sodelovala na SP v nogometu kar je v tej luči izjemen dosežek. Uvrstitev v vrh ali boj za prva mesta - to je iluzija in zgodovinski izziv. Že ponovitev Koreje in Južnae Afrike bo neverjeten podvig.

2.

Med tem imamo res ase svetovnega kalibra: Tina Maze, Janja Garnbret, kolesarja Pogačar, Roglič ipd. - težko jih je sploh vse našteti. V drugih kolektivnih športih celo osvajamo kolajne, nogometni vrh pa je res daleč. A kljub temu je to daleč najbolj množičen šport v Sloveniji, Evropi, svetu....

3.

Primerjave med rezultati in kolajnami so beg iz realnosti, ki nogomet postavlja na vrh v svetu športa. Slovenija ima tu zelo jasno pot: z delom, ustrezno selekcijo najboljših mladih in igranjem najboljših v tujih velikih klubih lahko naredimo več kot nam dopuščajo realne možnosti - primer Hrvatov je blizu. In slednji nam - zadnji vtis - v ženski smučariji že kažejo, da znajo tudi tam...

4.

Nogomet je tudi daleč najbolj zaničevan šport kot šport "južnjakov" ipd. Pri tem zanikovalci tega športa pozabijo, da je to prvi šport v Nemčiji, ki jo tako radi posnemamo ali dajemo za zgled. In tudi v smučarski Avstriji, seveda.

5.

Kranj je v tej zgodbi pač samo žalostno poglavje: padli smo v anonimnost v Sloveniji, kaj šele širše. Oprostite: smučarija ne zmore dosti več, atletika sploh ne, drugi ekipni športi komajkaj in asov svetovnega slovesa nimamo (pa vsa čast Mohoriču na kolesu ali Jelarju v skokih ipd.)!

NAUK: TRDO DELO JE POT DO USPEHA IN ASOV, KI JIH JE KRANJ IMEL IN JIH NIMA VEČ. DENAR JE POMEMBEN, A DELO Z MLADIMI JE KLJUČNO ZA TEMELJE. BREZ TEMELJEV PA NI STAVBE, KAJNE?