Kakšna zmeda: dva dni pred volitvami župan in njegov izzivalec proslavljata občinski praznik v gledališču kjer so letos "sneli s programa" kranjskega dramatika! Ker pač je to umetniška svoboda, Rdui Šeligo pa je kot Kranjčan primeren, da ga mladi režiser brcne s programa, ker "so se na vajah fino pogovarjali in je nastala predstava". In v knjižnici se bodo danes oddolžili Francetu Piberniku. Kip je obljubljal podžupan, ostal je na steklo zalepljeni portret in seveda lepe besede o kranjskem literatu, ki je bil še nedavno "le obiskovalec knjižnice". Hinavsko? Ne, kranjako. Naše..

Imamo vsaj tri ustanove, ki se ukvarjajo s kulturo. Eno upravlja (proračun zagotovil s petletno pogodbo še Boštjan Trilar) kar - gimnazijski maturant, gospod Kselman Čorović. On vodi zavod za kulturo in turizem, Klemen Malovrh pa za turizem in kulturo in potem je tu še galerija "one man band" in tako naprej. Kdo si upa trditi, da nismo Prešernovo mesto?

Prešeren je v Kranju sicer 8.februarja umrl, zato imamo takrat Slovenci - kulturn - praznik!? In da ne bo ostal rojstni dan 3. december "prazen", ima takrat praznik Kranj, a Prešeren se je rodil v - Vrbi, občina Žirovnica...Kdo bi razumel ? Niti ni pomembno, praznik smo slavili torej v Prešernovem gledlišču kjer s sporeda vržejo predstavo slovenskega, kranjskega dramatika - pa nihče iz politike ne reče ne bele, ne črne!? Kdo že plačuje vse te zavode, kulturnike ipd. ? Ja, mi - jasno in popolnoma! Je potem čudno, če so fevdi kranjske kulture bolj dedni in trdni kot mesto, ki stoji na skali?

Danes Kranjčanke in Kranjčane najbolj veseli - kaj bi se sprenevedali - prižig lučk in veseli december! Pomislimo: rajanje bo res pestro, za vsakogar nekaj....Nekateri najboljši ali vsaj najbolj znani bodo peli in igrali v Kranju. Kdo nam kulturno ponuja ta izbor? Ja, "menedžer" ali direktor zavoda za turizem in kulturo, jasno. In tako eni pridejo skoraj vsako leto, eni nikoli...Kulturno! Preimenovanje knjižnice je "bolečina Trme" zato, ker je bilo tam škoda denarja. Oziroma je bil denar za spremembo imena po istem pesniku in raziskovalcu ipd. - problem. Ki pa ga ni bilo, ko smo lani plačali da je pogrošni ansambelček svoj spot posnel v Kranju....

Jutri so pa volitve kot nadaljevanje našega praznika in potem se bo tudi kultura počasi vrnila v ustaljene tirnice. Kjer vozijo najbolje eni in isti, domala vsako leto in vedno znova. Ko smo klavrno (kot Kranj...) pogoreli v prizadevanju za evropsko prestolnico kulture, so bili isti zraven. In bodo še, ker so povezave v mestnem jedru znane.

Ni vse črno, včeraj je nagrado Kranja dobil stripar, ki smo ga kot vrednega nagrade prvi izpostavili na Trma. si. Zoran Smiljanić je druga zgodba. On ni v nobenem zavodu, v nobenem omrežju, nikjer. Samo ustvarja in to tako, da z vsakim izdelkom proslavi sebe in (hote ali nehote) Kranj: "HVALA ZA PODPORO!" je rekel včeraj zvečer, ko je prejel nagrado. Bilo mi je lepo, ker je to človeška zahvala umetnika. In ker sem morda naredil kaj dobrega, da umetnika prepoznamo v njegovem in Prešernovem mestu.

Miran Šubic, Kranjčan, ki praznuje danes praznik naše občine in vseh nas....Pa lučke gor ali dol!