Jutri pride v Kranj predsednica države, ministrica za kulturo ne bo manjkala in "vladarji kranjske kulture" se bodo cedili...A V PRAKSI JE MALO DRUGAČE - OBJAVLJAMO PISMO V KRANJSKO KNJIŽNICO KJER VLADA MAJA VUNŠEK. NAPISAL GA JE SIN RUDIJA ŠELIGA, KRANJČANA,PISATELJA, DRAMATIKA, TUDI POLITIKA. PISMO JE OGLEDALO POČETJA MESTNE OBČINE /ODGOVORNA ŽUPAN IN URADNICA TANJA HROVAT/ DO POBUDE, DA BI BILA FUNDACIJA RUDIJE ŠELIGA (GLEJ SPLET O NJEJ IN NJENEM POČETJU...) DOMA V KRANJU KJER IMA RUDI ŠELIGO SVOJO ULICO IN ŠE KAJ.

1.

Rudija Šeliga in njegove dediščine v Kranju očitno ne bomo imeli. Predvsem po zaslugi Tanje Hrovat, ki je kot šefica za kulturo dejansko "zminirala" pobudo na raven "fehtanja za denar". Jasno je, da uradnica, ki je še včeraj bombastično stala za dvomljivimi projekti, danes ne more videti dlje kot ji narekuje uradniška duša in miselnost.

2.

Maja Vunšek je pač poslušna šefica knjižnice. In na oblasti so tisti, ki Rudija Šeliga niso ravno častili - je bil pač Demosov minister, na kratko. Se spomnite, kako je ista Maja Vunšek ponižala Franceta Pibernika, ki je bil zanjo in njene pač le obiskovalec knjižnice...Obljubljeni kip in še kaj zraven v njegov spomin?

3.

Rudija Šeliga kot dramatika je prečrtalo kranjsko Prešernovo gledališče, ker so njegovo dramo preprosto umaknili s sporeda. Ni bila dostojna opusa in dela akterjev, ki danes vladajo v Talijinem hramu? Pri tem ni protestiral ustanovitelj= plačnik gledališča! Ne, tudi besedice ni bilo o tem iz županovih, bognedaj podžupanovih ust = v Prešernovem mestu so očitno še zdaj nekateri avtorji bolj daleč od političnih bogov.

4.

Spodaj podpisani se ne čutim dovolj kompetentnega, da bi presojal. Se pa čutim dovolj Kranjčana, da opozorim na poniglavost politike, ki je sprva navdušeno pozdravila poimenovanje knjižnice po profesorju, častnemu občanu, esejistu, raziskovalcu, pisatelju in pesniku Piberniku - potem pa iz tega nič ni bilo.

Rdui Šeligo ni bil kdorsibodi in zato je tak odnos do prizadevanja njegove fundacije, da bi bila doma v Kranju, ponižujoč. Kot je bil do Franceta Pibernika. Pa še koga, kajne? PODROČJE KULTURE V KRANJUI OBVLADUJE OPERATIVNO PODŽUPAN JANEZ ČERNE (SD). IN NJEGOV KROG. ZATO IMAMO TRI ZAVODE ZA KULTURO KJER DENAR NI PROBLEM. KER SELMAN ČOROVIĆ, KLEMEN MALOVRH IN ŠE KDO NISO NEKI PISATELJI IPD. "Z DESNE" AMPAK POTROŠNIKI KULTURNEGA EVRA. VEČ O TEM PA KMALU...

Miran Šubic