France Pibernik je bil samo uporabnik knjižnice !?

Kot nekdanjega dijaka in vsaj površnega poznavalca kakih 20 knjig avtorja Pibernika, ki jih imate na vaših policah, me je zgornje stališče itelektualcev zabolelo. Še bolj vaše rangiranje kdo bi si (pred njim?) zaslužil ime knjižnice. To zapišejo tisti, ki bi morali vedeti, kakšno bogastvo je ena knjiga in ne deset in več Franceta Pibernika. Ki bi morali vedeti, da je njegovo odstiranje del prej zamolčanih literatov dragoceno, inovativno, posebno. Sam imam do vloge Franceta Balantiča kot sodelavca okupatorja negativno stališče, njegova poezija pa je zagotovo del slovenske literature po zaslugi tudi Franceta Pibernika. Kdor tega ne razume, uvršča častnega občana Kranja le kot uporabnika knjižnice.

To mi pove veliko o tem, zakaj ste cenik preimenovanja dali pred vsebino. Spoštovane knjižničarke, knjižničarji, vsi zaposleni: NE GRE ZA VAŠ AMPAK ZA NAŠ DENAR. GRE ZA DENAR DAVKOPLAČEVALCEV IN NE MORDA VAŠ ZASEBNI CEKIN, KI GA PAČ PORABITE KOT ŽELITE. IN ZATO SO SEVEDA TAKI CENIKI ZA FRANCETA PIBERNIKA ŠE PO SMRTI PONIŽANJE.

Zdaj torej zagovarjate, da bo dovolj ime ene čitalnice in kip, ki bo tam nekje stal? Oprostite: vaša tehtnica je slabša ob najbolj pokvarjene na tržnici. Pa saj trdite, da je bil samo uporabnik knjižnice, a bi ga vseeno počastili z vašimi vatli merjenja "zaslug za ime".

Vaše mnenje in ocene spoštujem, a se z njim ne strinjam. Dovolim si opazko, da odraža intelektualno raven tistih, ki bi morali rojaka drugače doumeti. Še več: trdim, da bi moj nekdanji profesor za življenja vnaprej odklonil sleherno počastitev. Je bil pač skromen, ko je vsak dan prihajal v knjižnico kjer je ostal - uporabnik!?

Strokovne argumente sprejemam, a kot pobudnik preimenovanja nisem imel možnosti soočanja z njimi ampak jim je očitno verjela kranjska politika. Prav. Naj bo tako.

Prosim vas: nobene počastitve pesnika, publicista, pisatelja, kronista, raziskovalca v vaši ustanovi. Ne bi bilo dostojno do njega, ki je bil pač uporabnik s člansko izkaznico.

Naj vam zaželim veliko uspeha in si dovolim kot predsednik društva Trma in dijak spoštovanega profesorja tale zaključek: kadarkoli bom prišel (sem uporabnik kot on) k vam, si bom rekel - grem v Pibernikovo knjižnico. Meni dovolj.

Miran Šubic