Pred pol leta ali več sem najavil, da bom Trmo počasi ugasnil. Tako odločitev sem sprejel, ker sem se zalotil, da postajam ujetnik ritma, ki sem ga desetletja doživljal kot novinar dnevnega časopisa. In predvsem zato, ker sem si rekel, da sem vse življenje pisal za druge, zdaj bom pa zase. Prej sem pisal o drugih, zdaj bom pa o sebi. Dobesedno ali pa v prenesenem pomenu: vsaka zapisana beseda vedno "izda" avtorja. Sam se nisem nikoli skrival, moje pisanje je bilo moje ogledalo. Nisem bil prisiljeno prijazen ali kakorkoli drugačen kot dejansko sem. Pa me je to včasih pošteno teplo....zamenjal ne bi niti trenutka.

Potem sta se zgodila Besnica in Orehek in lahko zapišem: to je labodji spev trmarjenja. Nikdar, ampak res nikdar nisem pričakoval, da bom v svojem okolju odkril teme, ki so vse prej kot lokalne, obrobne, nepomembne. Naenkrat je Trma postala medij, ki ga sicer mnogi zanikajo, a nič zato. V Besnici ne bo smučarske dvorane in železnica ne bo podirala domov na Orehku. To je rezultat, na začetku in na koncu pa ljudje. Zato je Trma namesto ugašanja doživela plamene kot še nikoli: nekega dne smo zabeležili 64 000 klikov.

Zase lahko zapišem, da sem vzporedno s tem postal še bolj nevaren, še bolj vreden pljuvanja in gonje proti meni. Zapis o odzivu Janeza Janše ob beograjskih dogodkih je bil tak, da so me klicali in mi pisali mnogi. Ne delam, za pohvale ali graje, a vsako jemljem na znanje. Ta zapis je bil razširjen po vsej državi. In zato si ne delam utvar, komu vse sem trn v peti. Ravno zato nikdar ne bom odnehal. Kot nisem takrat, ko me je skušala disciplinirati socialisatična oblast in kot nisem takrat, ko me je lisjaški cenzor v podobi mojega šefa cenzoriral leta 2019. Tak pač sem, jemljem vse dobro in slabo na svoja pleča.

Trma je medijski fenomen Slovenije, to sem pa dosegel in v to sem prepričan. To je moja osebna zmaga in zmaga vseh, ki pri tem pomagajo in so pomagali. Trma je z Besnico in Orehkom prestopila vse slutene in neslutene meje, ki jih ima nek lokalni medij lokalnega okolja. Življenjsko delo nekoga, ki si dela utvare o novinarstvu? Prav mogoče, nič nimam proti.

V tem trenutku dejansko ne vem, ali je to - to! Ali še kaj manjka, ali je česa že preveč. Neizmerno pa sem ponosen na to, kar je nastalo pod Trma.si. To moram zapisati, da bi bil zvest sam sebi.

Miran Šubic

ps

Kmalu bo 17 000 000 klikov na Trma.si. Meni je vsak med njimi enako drag in vsakega enako cenim. Ne štejem jih zaradi kake tekme s komurkoli ali čemerkoli - preprosto mi vsak dokazuje, kaj sem naredil.