Kranjčanke in Kranjčani in še kdo so me ustavljali in pohvalili Trmo. Tisti, ki je ne marajo, tega niso zmogli povedati v obraz. So me skušali ustaviti anonimno in poniglavo. Sporočam: neuspešno. Kdor namreč misli, da je novo poglavje Trme njen konec, se moti.

Trma je - kaj bi si lagali - ob vseh res cenjenih sodelavcih, informatorjih ipd. dejansko moje delo. Moj izum. In moja izvedba. Zato si lastim vse dobro in slabo. Zame je tudi "lakmusov papir" za ljudi, ki so ob meni, z mano, proti meni. Trma namreč izhaja tam kjer živim in se dnevno srečujem z ljudmi,o katerih pišem ali se jih Trma dotakne. Ni vedno lepo, še manj prijetno, a tako je. Vsakomur lahko pogledam v oči in sposoben sem sprejeti kritiko kot nopvinar in človek.

To, kar sem dosegel s Trmo, je mejnik. Vsaj zame. Ker sem jo ustvaril sam, si mejnike postavljam sam. In brez skrbi: že imam nove načrte, izzive. Kakšna bo točno usoda Trme, dejansko še ne vem. V mesecu dni pa bo vsej jasno, 16 000 000 klikov pač zame pomeni prelomnico.

Nobenih čustev pri tem ni. Če pa so, se mešajo v koktajl, ki se mu reče preprosto - življenje. V novinarstvu sem poizkusil veliko in na meni so poizkusili veliko. Bil sem trn v očesu politiki (in sem verjetno še), bil sem za mnoge nesprejemljiv zaradi hitrega jezika in ostrega peresa. Kaj je najlepše? S tem sem živel in bom živel in živim. Najtežje prenašam hinavščino in tudi slednje je okoli mene v izobilju.

Trma kot ste jo brali do zdaj, je preteklost. Pred njo je nov čas. Tak ali drugačen. Trma je nesporno podjetniški izziv za tistega, ki želi vstopiti v ta zatohel medijski kranjski in gorenjski prostor. Izziv je še vedno tudi zame, a s pripisom. Vsebina slednjega bo - kot zapisano - stvar prihodnjih dni.

Na Božič 2022 je bralcev na tisoče dnevno. Pred enajstimi leti sem bil pisec in bralec sam. Kakšen napredek, kakšna zmaga torej! Lahko mirno zapišem, da je Trma eno mojih življenjskih novinarskih zadovoljstev, morda celo življenjski projekt. Kot sem štiri desetletja pisal Dnevnik. Kot sem bil leta in leta glas Vala 202. Kot sem nekoč bil televizijski voditelj. Pa še kaj. Ničesar ne obžalujem, solze in smeh že vse življenje jemljem tako, da sem - uganili ste - trmast.

Trma - trmast ...logično nadaljevanje je ....?

V nogometu sem velikokrat zapisal, rekel "V nove zmage!" in to vodilo bo moje do konca življenja. Trmast!

Miran Šubic, ki sem vendarle malce raznežen ob spominih na trmarjenje zadnjih enajst let.....