Participativni proračun omogoča vsaki KS v naši občini okoli 20 jurjev vredno izboljšavo. Malo ali premalo ali dosti ali veliko - stvar ocene. Zanesljivo pa je, da smo 20 jurjev plačali za nekaj, kar s Kranjem dejansko nima zveze. Še manj z našim proračunom. Lahko, da je to usmerjeno v prihodnost, a zadeva dobesedno kliče na pomoč računsko sodišče in še koga....

Kompleks Brdo naj bi postal center slovenskih športov. Pobudnik te zgodbe je tudi odstreljeni direktor mestne uprave Bor Rozman, podpredsednik Rokometne zveze Slovenije in tesen sodelavec kandidata za vodenje Olimpijskega komiteja Bobinca. In pomislite: ideja o tem, da bi se na Brdo v sklopu tega projekta preselil tudi Olimpijski komite, je živa. Bi se morda tja potem preselil tudi gospod Rozman? Zdaj - po besedah župana - dela "na projektih". Katerih?

Kranjski davkoplačevalci smmo dvajset jurjev plačali gospodu Ambrožiču, ki je najbolje delal z RTV Slovenija kjer je (bila) šefica njegova soproga. Roka roko umije? Možno, a gotovo je tole: naročiti prostorske dokumente (pa čeprav idejne ipd.) nekomu, ki v življenju ni načrtoval nič razen svojih prihodkov iz naših žepov, odpira mnoga vprašanja.

Kompleks športnega centra bo na državnem zemljišču, nastal bo (če bo) z državnim prostorskim načrtom. In kaj imamo tu mi, ki plačujemo v kranjski proračun plačevati zasebnemu podjetju? Kje je naš interes? Kdo ga je izrazil kot "našega" in zakaj smo denar porabili, ko pa ne gre ne za kranjsko zemljišče, ne za projekt, ki bi bil kranjski? Kot takega ga je mogoče prikazati, ker vsaka novost v okolju vpliva tudi na nas - nesporno.

Bodimo bolj natančni: nobene opore (s postavko in namenom) v kranjskem proračunu za 2020 ni bilo. Bil pa je interes. Ki je morda interes gospoda Rozmana, vzporedno tudi župana in še koga. Dvajset jurjev! Kar tako? Ker je nekdo tako ocenil? Ker...

Podobno smo v kranjsko okolje naselili filmski festival za trideset jurjev. Tudi tam je imel prste zraven gospod bivši direktor! Ključno vprašanje: ali tako zapravljanje denarja lahko postane problem oblasti, ki jo letos čakajo volitve?

Trma edina in prva opozarja. Dvajset jurjev tu in dvajset tam....participativno, kajne?

Miran Šubic