Zmerjanje znamo novinarji "zapakirati". Ne vsi, ne vedno, ne vsak dan. Kdor to zmore, bralec to dojame. Ne vsi, ne vsak, ampak...Trma je izrazito netolerantna do slehernega nasilja (verbalnega ali dejansko fizičnega). Izrazito smo nenaklonjeni še nečemu - hinavščini v politiki. Oziroma početjem, ki so (če jih naredijo "naši") prava in obsojanja vredna pri "nenaših oziroma njihovih").

Nismo pa moralni razsodnik. In udarimo mimo mimogrede: skušamo popraviti, se opravičiti, tudi popravke smo že objavljali, ker nam je bilo tako odrejeno. To pa ne spremeni bistva, da zmoremo napisati kaj tudi sočno, udarno. NIKDAR NISMO BILI ZARADI KAKE ŽALJIVKE KAKORKOLI PREGANJANI, KER ŽALJIVK NE OBJAVLJAMO. PAČ PA SMO SARKASTIČNI, IRONIČNI IN POROGLJIVI IN ...KARKOLI.

Današnja medijska scena vse to postavi na drugo ali predzadnje mesto, ni pomembno. Prvo in glavno: si naš ali nisi? Si za Janšo ali proti njemu? Od tu naprej je vse lahko, ker so stvari bolj ali manj jasne. Res je tragično, ko prej "neodvisni in preiskovalni" novinarji dobivajo državne službe. Ponavljam: z veseljem sem pogodbeno leto dni sam skušal v našem okolju narediti nekaj za boljše obveščanje. NIKDAR NISEM BIL V SLUŽBI PR HVALJENJA KOGARKOLI IN NE BOM. LAHKO JE TO KDO TAKO RAZUMEL, RAZUMEM TUDI SAM.

Najbolj se moramo paziti, ko nas iskalci novih pozicij na stolčkih nagovarjajo kot "povezovalni", ki pač delajo za vse nas, da bi se bolje razumeli, bili enotni...TEGA NIKDAR NE BO, LJUDJE SMO SI - HVALABOGU - RAZLIČNI. ZATO ME JE ŽIVLJENJE NAUČILO, DA LASTNIKOV EDINE RESNICE NI. TRMA.SI JE TOREJ NEOBJEKTIVNA IN PRISTRANSKA SAMA PO SEBI. KOT SEM TUDI SAM KOT UREDNIK IN AVTOR.

Temelj vsega tega pa je, da moramo vsi živeti. In je lažje biti zaposlen na ministrstvu kot biti preiskovalni novinar na trgu dela. To spoznanje me ne moti, vedno pa bom proti mešanju lončkov z barvami. ZATO OBLJUBLJAM, DA SE NE BOM SPREMENIL.

Miran Šubic, urednik Trma. si