Komunala je (bila) politični peskovnik kranjske občine. Drži. Ko je vanjo zalomastil "najboljši pravnik med mestnimi svetniki", se je spremenila še v tekmovanje za politične točke. Drži. Direktorje so in jih še nastavljajo lastniki. Drži. Največji vpliv ima predstavnik največjega lastnika, župan Kranja. Drži.

V ponedeljek bodo župani občin, ki imajo v lasti Komunalo, lahko jasno odločili: ali so za to, da jo še naprej vodi direktor, ki ima trenutno vsa pooblastila, ali ne. To je njihova vloga in naloga. Prav tako bodo odločili o tem, kaj so obljubili delavcem, da niso štrajkali. Tudi to vse drži.

Najbolj pa drži, da je bila izkušnja boleča: kranjski mestni svet je potrdil za glavnega pri odločanju o Komunali mestnega svetnika, ki obtožuje brez dokazov, ljudem daje odpovedi brez dokazov, sklicuje skupščine kjer so sprejeti sklepi mimo zakonodaje naše države in še in še. O svojih dejanjih človeka, ki predstavlja mestno občino se posvetuje sam s sabo ali morda s kako pravnico, ki mu je politično blizu - zagotovo ne z županom kot tistim, ki zastopa občino v celoti in še manj s tistimi, ki jim je posvetovanje obljubil javno ob nastopu svoje funkcije. Zato je izkušnja boleča: zaupati igračo nekomu, ki jo bo tako popravil, da jo bo razbil, je res vprašljivo!

Zgodovinski Gordijski vozel je bil presekan z mečem. Od ponedeljka dalje je treba "kranjski komunalni vozel" presekati z drugačnim pristopom in jasnimi rezultati. Tu stoji in pade vsak direktor. Prav je, da vemo, kdo ima od ponedeljka to odgovornost in Trma bo najbolj vesela sleherne informacije o tem, kako odgovorni to izvajajo v praksi. Praksa pa je takale: odpeljani odpadki, urejene odplake, voda iz pipe in tako naprej. Nas kot davkoplačevalce še kako zanima, kaj plačujemo s položnicami, ki nikdar ne kasnijo. Nas kot davkoplačevalce zanima, koliko nas stane Komunala, ker smo mi njeni solastniki.

Poglavje skupščin po bifejih in ostalih dogodkov zadnjega meseca pa je šola, ki ni zastonj: stane nas ugleda, stane nas denarja, stane nas zaupanja. Slednje pa je najtežje pridobiti in zelo hitro se ga da izgubiti.