"Kacinovanje" (ne prvo, ne zadnje) odraža travmo Jelka Kacina: pred časom nas je tolažil, da se bomo še lahko objemali na klopcah, zdaj nas podi v parke kjer bomo "požrli" kar smo si skuhali....Sami, brez ogrožanja drugih!

Kacinovanje prinaša tudi takole zgodbo: gresta starša z otorkoma (eden šolar, drugi dojenček) po Kranju = mestu Jelka Kacina, našega učitelja in glasnika božje besede. Pa dojenček kot dojenček ne pogoltne rogljička in ga (preveč hrane zavržemo, kajne) odlomita starša in ga meljeta...gleda ju sinko in 6 hrabrih, močnih predstavnikov države! Kajti drugega ni v okolici in zato se starša nista zavlekla h Kokri ali v samoten Prešernov gaj za grmovje kjer bi žulila rogljiček v tihi osami in bi morda ogrožala le simbol mesta (Prešerna oziroma spomenik in še ne Kacina)! Pa bi to morala storiti, ker sta pač ogrožala druge. Koga? Najprej predstavnike države, ki so zabeležili to gnusno dejanje, kazen je znana in bo izrečena.

Kacinovanje prinaša tisto, kar od oblasti pričakujemo: brezobzirnost oblastnika, ki nam iz dneva v dan deli lekcije o objemanju ipd. Ki je zdavnaj pozabil, da ga je čas povozil. Ki je na primeru iz rojstnega mesta bleknil še eno iz niza traparij. Kam se je šel skrit minister za zunanje zadeve iz vladne posadke, ki je iz naftalina potegnila Kacina? V narodno galerijo kjer so malo klepetali, posneli medijsko sporočilo ipd. So bili za njim inšpektorji? Se je njemu zgodil najdražji rogljiček v Sloveniji? Ga je "pribil na križ" Jelko Kacin, našega Kranja sin?

O kršitvi staršev ni dvoma. O tem, kaj je doživel devetletni otrok, ni dvoma. O garanju državnih organov ni dvoma. O legitimnem in legalnem postopku ni dvoma. Za Jelka Kacina in njemu podobne, ki sleherni cent dobijo iz naših žepov pa so to zdavnaj pozabili, prezrli v svojem napuhu in poslanstvu, ki si ga domišljajo. Nekoč sem bil službeno na razstavi, ki jo je sam o sebi pripravil (oh kako naključno: pred volitvami je bilo..) v istem Kranju - Jelko Kacin. Bilo mi je mučno, njemu prav nič. Če bi bil danes vreden kranjske in gorenjske trme, bi molčal. Tako pa je samo jasno dal vedeti, da je eno rogljiček za rajo in drugo kozmetični salon ali klepet v galeriji ali sprehod ob državni meji ali...za take kot je on.

Jelku Kacinu ne verjamem več niti to, da sva iz istega mesta doma. Ker nisva.