Proračun je vse kar porabimo, zapravimo v tem Kranju. Skriva marsikaj in marsikoga. A najprej je treba vedeti, kaj to je? To ni ne finančna, ne gospodarska - to je politična zadeva! (na državni in občinski ravni, da bo jasno). Seveda ni političen denar za delovanje mestne uprave, za vrtce ali za starejše, za pomoč na domu in tako naprej! Ne, to so stvari, ki so dane same po sebi. Ostalo? Vse je odvisno od politike. Brez slehernega dvoma.

Svetniki in svetnice so izvoljeni, ker obljubljajo. Potem so ponovno izvoljeni, če kaj od tega uresničijo. Lažje jim gre, če imajo razumne zahteve in - župana na svoji strani ali pa so oni na njegovi, je vseeno. Potem se lahko zgodi prenovljena pot, javna razsvetljava, kako igrišče pa...skratka: praktične posledice koalicije z županom, ki proračun sestavlja in predlaga.

Občani in občanke pojma nimamo o sestavi proračuna kot interesni zadevi. Kot rezultatu okoliščin. Na primer: prejšnji župan je želel postajo za 40 milijonov na Zlatem polju, sedanji pač ne. Smo prihranili potem 40 milijončkov?! Ni tako preprosto: bistvo proračuna je, da vse porabiš. Koristno? Tu pa pride do izraza politika. Če ima neka lista veliko volivcev na Planini, potem bo skušala tam nekaj storiti, spremeniti ipd. Zopet drugi prisegajo na podeželje.

Kdaj pa mi, navadna raja, sprejmemo proračun za svoj? Ko začutimo spremembe na lastni koži. Ko dojamemo, da je denar koristno zapravljen - ne glede za kaj. Nekdo ne bi nikdar postavil luči v športnem parku, nekdo drug je leta in leta to zahteval. Nikdar nismo vsi zadovoljni. Proračun bi morala vsaka oblast bolje razložiti ljudem. A zanje je ključno, da prepričajo tiste, ki vsako leto potrjujejo občinsko malho. Mi odločamo le na štiri leta. Olajšano nam je, če ugotovimo, da smo naš denar dobro porabili....Žal pa so lekcije z druge strani boleče in drage.