Imamo Alenko Bratušek kot predsednico politične stranke, ki podporo meri v preštevanju "širše žlahte"! To je najglobji zaton neke politične kariere oziroma političarke iz naših logov. Pa sem štejemo še Karla Erjavca, ki je prav tako izginil s političnega obzorja. Pa se nam lahko zgodi, da bo Matjaž Rakovec zasijal v ozvezdju rdeče zvezde?

Včasih so nas še v "rdečem lemenatu" (FSPN) novinarje učili priročnih revolucionarnih gesel. Korak nazaj za dva naprej!? Primerno za čas, ki je pred nami: leva stran politične scene išče mrzlično predvsem dva koraka naprej. Kranj je lahko ponudil resnega politika in gospodarstvenika, a intimno se nam zdi, da dlje od tega ne bo šlo. Vsaj zdaj in tukaj ne. Matjaž Rakovec je sposoben biti predsednik politične stranke, to lahko zapišem brez ritolizništva. Kot je sposoben biti župan. A po delu in učinkih bi ga in ga bomo cenili v katerikoli vlogi. Tam je sentimentalnosti konec, nastopi krut boj za vse: zmage, stolčke, oblast. Iz zaloge gesel za pretekle čase še eno za prihodnje: "Bolje manj, toda bolje!"

Prav ti dve besedi pa sta slogan za kranjskega župana: je res njegova pot usmerjena v poživljanje "partije", ki se vedno vidi na oblasti od 1945 dalje? In ali je res njegov cilj spopad na političnem parketu? Ne vem, priznam. Zagotovo pa je Kranj tisto prizorišče, ki lahko na koncu koncev vse nas prepriča o tem, kaj zmore(mo)! Do zdaj je to naše mesto žal capljalo za ostalimi in čas je, da se preizkusimo v resni tekmi, ki se ji preprosto reče: za napredek gre!

Politične igre in igrice in gnojnice so del stvarnosti kar velja za vse stranke in vso politiko. Kdor goji idealizem na tem področju, je skregan z realnostjo. Kranj ima župana in mora naprej, ne rakovo pot. Lahko pa Rakovčevo pot, če jo bomo potrdili za pravo in pravilno. Mimogrede: Tanja Fajon je očitno izbor politike na levem polu z jasnim sporočilom: izkušena, preverjena, sposobna vsega, ženska. Je to odgovor desnici z Janezom Janšo? Matjaž Rakovec pravi: "KRANJ JE ZAKON!" Tu pa se Trma strinja.