Ste lahko preživeli dve leti brez politične koalicije v mestnem svetu? Da ja? Ni čudno: prej ste tako preživeli štiri leta. Kdor skuša "veliko politiko" cepiti v lokalna okolja, je obsojen na vsemogoče posledice - tudi na odmrlo politično drevo....

Da se levi in desni ne marajo? Že mogoče: v Ljubljani. Ampak mimo Jeprce proti Kranju se stvari tudi spremenijo. Matjaž Rakovec in Jani Černe kot "ta rdeča" lahko računata velikokrat na podporo glasovalnega stroja z desne - SDS, NSi...in seveda na podporo Levice+Šarčevih ostankov+...dovolj bo! To pa pomeni drugačno razdelitev kart in vložkov kot bi pričakovali. Desus v Kranju? Eno je bilo zanje značilno: vedno so dvigali roke za župana pa če ga je lomil do onemoglosti kot Bogataj in kasneje Trilar. Če si z večino, županom, vladajočimi, je občinska pipa malo drugače odprta kot če si proti vsemu kar si zamislijo župan+njegovi.

Sedanji župan je torej na poti k polovici mandata kjer je nekajkrat moral pokazati zobe ali pa je preprosto udejanil dogovore vladanja brez koalicije. Pospravljanje po Komunali, kadrovanje po zavodih in še kar je takih "vročih zadev" ne spremeni dejstva, da ima na drugi strani nasprotnike, ki sicer lahko zberejo na različne skupne imenovalce tudi precej glasov (Več za Kranj, Zoran za Kranj, Lista za razvoj Kranja = 11 glasov + posamezniki....), a to ne spremeni političnega razmerja sil. Več bo župan rezal trakove novih naložb, bolj bo to razmerje "urejeno".

Kranjčanom in Kranjčankam je sicer pomembno kdo vlada, ker smo tudi volivci. Toda to je samo okvir zgodbe kjer je bistvo silno preprosto: tisti, ki mi bolje ureja moje življenjsko okolje, pogoje za normalno življenje - tisti je pravi. In tudi tu ljudje nismo več naivni, 30 let nove države pa vendarle prispeva k temu, da se ne pustimo več naplahtati čisto vsakomur. Desus je v tem času živel kot pujsek pri koritu, zdaj temu ne bo več tako.