Komunala je največje javno podjetje na Gorenjskem. Bitka za prevlado v njem je vedno politična. Ampak: to že vemo, ker so v Komunali vedrili in oblačili taki in drugačni liki od SD do SDS in še vsi vmes. Ključno je: kaj smo dobil in kaj imamo?

Kranjskemu podjetju ne moremo očitati veliko ali pa - vse. Kajti odvoz smeti je zgleden, pokopališča so lepo urejena, čistilna naprava je največja naložba desetletja nazaj in...Zatakne se pri tistemu, kar Komunala je: za poklicane zlata jama. Ste se čudili, kako je mestni svetnik Zoran Stevanović želel "narediti red" in pravno dobil po prstih (ni še vse pravnomočno pa vendar), ker se je tega lotil "na horuk": vizija sploh ni bila slaba, izvedba pa žalosten odsev človeka, politik, ki - pomislite - kot zaposlitev navaja na svojem profilu "mestni svetnik". Kar seveda ni poklic, kaj šele izobrazba. Kot bi ga bilo sram napisati, da postavlja adrenalinske parke, ker človek od česa mora živeti celo, če je nezaposlen!?

V tem je bistvo vsega: v občutku vladarjev Komunale, da si lahko privoščijo marsikaj. In tu je vsa modrost sedanjega direktorja, ki je prav tako izbor politike (=Kranja, največje občine lastnice). Ali bo izpit opravil drugače, ali pa bo samo eden v vrsti tistih, ki so prej ali slej morali oditi. Lotili so se ga na začetku politično in tudi grdo po človeški plati - to se pozabi, številke ostanejo.

Primer Komunale je lahko aluzija na občino. Dobro gospodarjenje se odraža samo v številkah: zgraditi šolo ceneje, pridobiti več denarja iz drugih virov ipd. - to so izzivi in tudi rezultati. Politika je na izpitu na štiri leta in vedno potem sledi obračun na Komunali. Zato bomo volivci in volivke pozorni na to, kako dela Komunala, ker bomo dobili osnovo za to, kako dela občina. Ne z besedami, s številkami.