Čar pravih poslov so pravi ljudje. Občinski uradnik, ki je odgovoren za izredno pomembno področjeenergetike, je obenem še malo zasebni podjetnik, zagotovo pa je povezan z ljudmi katerih podjetja poslujejo z občino ipd. Ni prvič in ni zadnjič, da se to dogaja, a so nekatere značilnosti pomembne za nas, ki to plačujemo.

Kakšne uradnike imamo? Take, da garajo za občino ali take, da se ukvarjajo z zasebnimi posli z istega področja, ki je njihova zadolžitev na občini? Javno in zasebno se pomeša, ko človek dobesedno istega človeka najde, ko raziskuje, kdo sodeluje z občino (njenim zavodom) na področju energetike - zdaj kot pisec lokalnega energetskega koncepta, zdaj kot podjetnik s poslom, ki je vreden milijone!?

Vprašanje nadzora je ključno. To prepuščamo županu, direktorju uprave. Seveda pa je povezanost človeka, ki je na občini "capo di tutti capi" za energetiko z ljudmi, ki pridobivajo posle kjer je vpleten javni denar, dokazana in znana. Je to tisto, kar pričakujemo od strokovnjakov na občini? Saj se še spomnimo šefice projektne pisarne kako je zagovarjala projekte prejšnjega župana, ki so se potem izkazali za čisto polomijo? Za nagrado zdaj vodi družbene dejavnosti...

Za našim zapisom nismo nikjer trdili, da je kaj nezakonito. Zagotovo pa smo (kot že velikokrat) opozorili na početje, ki je za mnoge nesprejemljivo. Pa čeprav je pokrito z vsemi mogočimi predpisi. Kajti gostilničarjeva hči je v znanem filmu povedala ključen stavek....in pravih ljudi in pravih povezav in pravih poslov kar noče zmanjkati, kajne?