Gledam, kako se spakuje voditeljica oddaje kjer mi prodaja senzacijo senzacij: on se vrača k rocku in skladba iz neke reklame je zdaj rock komad! Oprostite: šlo mi je na kozlanje. Če odmislim, da so okusi različni in se o njih ne razpravlja, ne vem kaj je bolj zblojeno - muzika, vsebina ali udeleženci v tem poneumljanju naroda slovenskega. Jasno in prvo: medij je na trgu, delajo kar hočejo, bolj je trapasto, bolj gledajo...

Slovenski kranjski svetovni evropski režiser je naredil (tudi) reklamni film. Ker je pač v službi politike. Državne politike. Države? No, težka bo: ker ga bodo tisti, ki te vlade ne marajo - prezrli ali kritizirali ali preprosto označili za "njihovega"! Po .anša ceni! Do tu je vse to prišlo in ni treba lagati sam sebi: dejansko je prav ta vrhuška te vlade povod za take odzive.

V Kranju smo imeli filmski festival, ki nam ga je "prodal" kar direktor mestnih uradnikov. Nič narobe, vsakdo ima lahko rad (sedmo...) umetnost. Festival je kajpak uspel. Kot vsak, ki si ga zamisli oblast. Posvečen je bil igralcem in delili so priznanja. Jabolka. Kako izvirno: so iz Pahorjevega sadovnjaka, tudi on jih deli! V Kranju pa smo imeli in imamo najboljše slovenske režiserje - naj naštejem samo tri najbolj znane - France Štiglic, Boštjan Hladnik... Mitja Okorn. Bi rekel preprost in neuk človek: kakšno fantastično izhodišče za nekaj več....Ne, kranjski festival so nam dejansko umestili iz Ljubljane. Lepo. Bolje nekaj kot nič.

Kaj želim zapisati? Mitja Okorn je verjetno za marsikoga nesprejemljiv. Je pa sprejemljiv za gledalce. Za občinstvo. Za (kakršenkoli že) Hollywood. Pri nas pa prvi uradnik "prodaja" filmski festival, najbolj znan slovenski režiser tega časa pa še občinskega priznanja ni dobil. Hudiča: morda pa prvi uradnik in prvi podžupan nista okorna ampak spretna: prezreta kar ni po godu in se okorno obrneta proč!?

Najtežje biti prerok doma /parafraza pregovora/.

On je v svoji vasi svetovno znan. /prosto po Melu Brooksu/