Predlagati Mirana Šubica za neko priznanje o katerem odloča kranjska politika je natančno enako kot bi se leta 1945 na vso silo skušal pridružiti "ta belim", ki so sicer takrat bežali pred partizani. Napačna ocena položaja, bi rekel moj nadrejeni v že pokojni vojski pokojne države.

Zakaj sem torej sprožil postopek, ki je bil moja zamisel, moja izvedba (hvala Vojku, ki mi je sledil z veseljem nad zamislijo)? Zato, da bi vsem, ki to berejo dokazal, da ni nobeno naključje, da najbolj znan slovenski režiser v Kranju ni dobil niti plaketice, kaj šele kaj drugega. Da mestna knjižnica ne more nositi imena po častnem občanu Kranja in piscu, ki mu ni para. Da v Prešernovem gledališču kot za šalo snamejo s programa delo, ki ga je napisal kranjski dramatik. Ja, uganili ste četudi sploh ugibali niste: vsi trije so malo zavili na desno. Oziroma niso "levaki", še manj "levičarji". Je to razlog, da tako ravnamo z njimi? Ne bi si upal trditi, a tak je rezultat. Gre za tisto pritlehno in umazano početje province kjer je naprej pomembno, ali si naš ali pa nisi. Spoštujem režiserja Mitjo Okorna, spoštujem mojega pokojnega profesorja Franceta Pibernika, spoštujem dramatika Rudija Šeliga - pa četudi se morda ne strinjam z njihovo politično usmeritvijo...

Ko sem se torej predlagal, sem vedel, kaj bo. Nisem pa vedel, kako bo. Da me bo javno žigosal in se celo hvalil, kako me je "odrezal" kar mestni politik(ant). Javno in porogljivo me je celo proglasil za materialista, ki se mu toži po nagradi ipd.? On, ki ga plačujem vsak mesec že dolga leta. Ki ga spodijo iz državne agencije kamor je kajpak prišel po zaslugah. Saj je ja imel avto šolo, zakaj ne bi bil direktor agencije za prometno varnost! Pa ni omembe vredno: on je potrdil mojo hipotezo, ki je splošno znana in dokazana. Politika bo odločila, kdo je primeren in kdo ne. Koga se lahko pred odločitvijo proglasi za "izpadlega"!? Nedostojno gradivo za jutrišnjo sejo mestnega sveta je zame dokončen dokaz, da "gliha vkup štriha".

Zanimivo: upal sem si storiti nekaj kar žal ni dejanje poguma. Kje pa, je samo dejanje ozaveščanja kje in s kom živim, kdo odloča o meni in kako. Bom moral na volitve kot kandidat za mestni svet, župana ipd. , da jih "napadem od znotraj"!? Zakaj pa ne, če so taki lahko v politiki, bom pa še jaz....je eden od pomislekov.

Dokler bodo politiki odločali o zaslužnih ljudeh v Kranju, bodo nagrade in priznanja pač politična zadeva politične kvazielite.

Miran Šubic, ki sem na sebi dokazal, kdo sem in kaj sem in kakšen sem....

ps

Ponavljam misel, ki je vredna tega: raje si odsekam roko kot glasujem za kogarkoli iz sedanje politične oblasti.....