Branko Grims (SDS) najavlja, da bo na jesenski seji njihova stranka predlagala razpravo o problematiki, ki jo je odprla prva kranjska - Trma. Ali trma, kakor hočete. Da bi nas (politično) enačili s SDS, nam ne pride na misel, ker preprosto nismo "navijaški portal" kot je od države plačani Siol ali Požareport, ki je (če poslušate njegove pristaše) najbolj samostojen ipd (Erar pa pokaže in dokaže, da se je veselo krmil tudi na državni jaslih, kot se reče). Pa zakaj bi nas motili drugi: Branko Grims je politik, ki pač odpira teme, ki se njemu zdijo aktualne - od parlamenta do Kranja in nazaj. In želimo vse dobro vsem, ki v Sloveniji na trgu ali od države ali od tajkunov ali od kogarkoli živijo v tej medijski krajini. Kajti bralci so tisti, ki odločajo na koncu koncev.

Seveda pa se moramo vprašati, zakaj Branko Grims in SDS ne sprožita takih vprašanj na državni ravni? Zakaj so tarča samo migranti, ki bežijo čez Kolpo, priseljenska politika nasploh pa ne? Pa čeprav je Kranj vzorčni primer, kako to deluje v praksi! Poglej ga no, kdo je "prištinski doktor" in kdo je na Kosovem splošno priljubljen politik? Naš predsednik vlade, vendar. In on je iz iste stranke kot Branko - torej se lahko nadejamo državnega odziva na kranjsko (in še kakšno) stanje v zvezi s tistimi, ki k nam prihajajo in potem (eden od pojavov) veselo odidejo v Nemčijo ali pa so kar na Kosovem, prijavljeni so pa v Kranju!? (en primer ni posplošitev, ampak...)

Kajti nobenega dvoma pa ni, da je to DRŽAVNA ZADEVA, KER TO PODROČJE UREJAJO DRŽAVNI ZAKONI, KI JIH IZVAJAJO DRŽAVNE USTANOVE (OD UPRAVNIH ENOT DO CENTROV ZA SOCIALNO DELO IN POLICIJE KONEC KONCEV). Kdo izdaja dovoljenja za bivanje in za delo (združeno)? Kdo skrbi za pošteno razdelitev socialnih pomoči? Kdo nadzoruje stalno bivanje ipd.? Država, ki jo vodi tista stranka tistih politikov, ki problem lahko sproži kadarkoli in ga tudi začne energično reševati. Pa da ne bo nesporazumov: so to začeli Šarčevi, Cerarjevi ipd. za časa njihovih vlad? Niti približno. Je to sprožila kranjska političarka "deluxe"? Ni.

Trma nikdar ne bo netila splošnega nezadovoljstva na dračju nizkih strasti. Tak ogenj je že gorel v človeški in naši zgodovini: na koncu so bili določeni "sovražniki", ki so goreli v pečeh. Kosovci sami po sebi niso problem, problem pa je slovenska država, ki mora izvajati svoje zakone in ne dovoliti, da ostareli Kranjčan postane v lastnem stanovanju - tujec oziroma nemočen lastnik!

Za to gre in komaj čakamo, da se problem začne reševati. V Kranju in zlasti v - Ljubljani.