Primer ostarelega gospoda, ki je doživel res čudne stvari v svojem stanovanju kjer je prijavljenih 9 (devet) tujcev albanske nacionalnosti - nihče pa ne ve, koliko jih je dejanskom tam, osupne. Predvsem zato, ker smo na Trmi prvi pisali o navalu Kosovcev oziroma priseljencev albanske nacionalnosti v naše mesto. In če pri tem ponovimo, da je pravica človeka, da živi kjer hoče osnovna, to žal v kranjskih primerih spremeni zadeve, ko pride do pojavnih oblik...

Ko smo pisali o mestnem svetniku, ki v svojem stanovanju ima okoli 15 podnajemnikov albanskih korenin, je bila to pač zgodba o podjetnem kranjskem politiku! Takih stanovanj in hiš naj bi bilo okoli nas kar nekaj: nadzor nad dejanskim bivanjem in identiteto pa je lahko pomanjkljiv kot v primeru ostarelega Kranjčana.

Čas je, da te probleme reši država in njene ustanove. Če namreč vsi zagovarjamo človekove pravice, potem naj bodo zelo jasno spoštovane tudi dolžnosti. Kdo je prijavljen v Kranju, živi pa v Nemčiji ali na Kosovem in kaj mu ob tem kje pripada, so relevantna vprašanja. Ne zaradi pogroma na tiste pridne delavce, ki pridejo dejansko iskat kos kruha v Kranj ampak zaradi vseh možnih drugih, ki to njihovo stisko izrabljajo na vse mogoče načine.

Smo res raj za priseljence s Kosova in zakaj? In zakaj na sestanek o problemu ne pride nihče iz Upravne enote Kranj? Smo res vsi za to, da se spoštujejo vse pravice in obenem izvajajo vsi zakoni enako tudi za tiste, ki na različne načine skušajo od naše države potegniti čim več?

Trma je medij, ki se takim temam ne izogiba. So del našega življenja. Uredimo to področje, da ne bomo jutri tarnali nad nami in drugimi, državo in družbo!

ps

Moji sosedje so tudi albansko govoreči ljudje. Lepo se razumemo in spoštujemo.