Kranj ni imel prave elite. Če bi jo imel, se ne bi zgodil propad Save, ki je v Kranju sploh ni več. Če bi jo imel, ne bi izginil Merkur, ki je le lupina nekdanjega velikana. Če bi jo imel, ne bi prodali Gorenjske banke, da so mašili luknjo zaradi pohlepa tiste elite (dodani Trček, Kavčič, Kordež ipd.), ki je s projektom "gorenjskega trojčka" želela vladati doma in širše. Vse je šlo k hudiču, premoženje nekaj milijard je postalo bistveno manj vredno, bogati trije snovalci te operacije so se "poskrili" v pokoj kjer jim ni padel las z glave. A treba je biti dosleden pri tem: njihova vloga stricev iz ozadja je bila usodna, Bine Kordež ali Gorazd Trček ali Mateja Narat ali....so bili posledica, ne vzrok.

Kranj je zdavnaj izgubil pravico do blagovne znamke velikana nekdanje države. Iskra je bila rojena v Kranju, že dolgo časa pa Kranj z njo dejansko nima nič več. Zdaj je prodan še Iskratel, ki ga je v preteklosti "reševal" isti trojček, ker je bil tudi Andrej Polenec kot nesporni vladar Iskratela del te zgodbe. Upajmo, da bodo avstrijski lastniki šli po sledi egiptovskih, ki smo jih pričakali na nož, zdaj pa nam bodo gradili še stanovanja. Enako velja za ameriške: širijo se in dajejo kruh mnogim. Različne so kapitalistične zgodbe, kajne?

"Rdeča elita" (Piskernik je bil nekoč minister slovenske vlade, Bohorič podpredsednik, Kavčič predsednik izvršnega sveta v Radovljici ipd.) je prva sprejela kapitalistične manire, a se je z njimi tudi pokopala. Ne sama od sebe, njihov pohlep v enormnih količinah je bil temelj propada, ki še terja resno študijo. Gorenjska je od takrat naprej marginalizirana, nove elite nimamo ali pa je daleč od vplivov (npr. vodilni v Domelu pač ne tekmujejo v tej tekmi...), ki so jih imeli nekdaj našteti velmožje, ko nikdar niso bili pod povečevalnim steklom kot njihovi nasledniki (nrp. Bine Kordež), ki pa brez elite ne bi mogli biti ne direktorji, ne snovalci velikih povezav.

Kranj je postal provinca na temelju industrijskih velikanov, ki jih ni več. Tujcem vsa čast - kar so kupili dobro vodijo. In niso prišli sami od sebe, mi smo jih priklicali. Oziroma: naša elita je pogrnila, z njimi pa Kranj kot je nekdaj bil.