Igra, ki je zelo popularna: ljudje morajo najti pot iz zaprte sobe ("escape room") ali prostorov in pri tem uporabiti pamet in iznajdljivost. Soba pobega je trenutno v Kranju v poslopju Stare pošte kjer so za dva jurja pohištva pripeljali (eni nam trdijo, da tam ni novega pohištva...) novo opremo za politično listo, ki je bila še nedavno najbolj številčna, zdaj pa ima dejansko 2 od prej 6 svetnikov!? Kako je kdo našel pot iz te sobe, je njegova stvar. Naša stvar pa je, če nas zgodbe splačili za brezpilotna letala, pohištvo, umetniške storitve in vse skupaj ne pripravijo do tega, da pozovemo oblast, da ukrepa. Ker je ena od svetniških skupin iz te zgodbe kupila drona, druga veseljačila v kavarni v najemu njenega svetnika, tretja plačevala umetniške storitve politični sodelavki. Zanimivost: vse 3 liste so najbolj glasne, ko gre za čuvanje javnega denarja in najbolj poudarjajo, da vse to počnejo seveda zato, da opozorijo na nepravilnosti, zlorabe, korupcijo pri - drugih!

Lahko to preberete tudi kot hajko na vodilne teh list Stevanovića, Velova, Trilarja. Dejstva so vsaj pri porabi svetniškega denarja neizprosna: komisija za preprečevanje korupcije bo imela veliko dela s poslovanjem tistih, ki s prstom kažejo na druge! Pa ne trdimo, da so edini poslovali vsaj sporno, če ne - koruptivno, nezakonito. Odlok, ki ga o tem imamo, ima datum 2004. In ob slovitih požrtijah biftka in klobas je bila vsaka sprememba - zavrnjena. Bojimo se, da bo tako tudi zdaj: širina možnosti zapravljanja denarja je osupljiva, ohlapnost odloka pa res dovoljuje marsikaj.

Če si neka lista, ki torej ni stranka in temu primerno nima niti članarine, privošči vložek dveh tisočakov pohištva v najete prostore, je to njihova stvar. A kaj, ko imajo tako polna usta skromnosti v politiki, ker so oni pač drugačni, boljši, transparentni....in kar je še tega! V isti stavbi najemata prostore še dve stranki za (vsaka) po 80 evrov, oni pa za sedemkratnik te vsote....Nujno in potrebno ali le parafraza tiste znane "nek se vidi raskoš" (naj se vidi razkošje...)?

Trma pri tem opozarja na porabo vseh, ki sedijo na svetniških stolčkih. Sedanja oblast je poklicana, da vse te posle, nakupe, naročilnice preveri, če jih lahko in kakor jih lahko. Do takrat soba pobega deluje.