Zopet in znova smo imeli prav: nova občina "Golnik" je lahko precej več od bolj ali manj nespametnega soliranja poslanke SMC Mateje Udovč. Je dokaz, kako SMC drži v pesti SDS in obratno. Kako sicer razumeti, da Janševi želijo razbiti Kranj kjer je na politični sceni njihova stranka najmočnejša? In kako so v mrtvi kot potisnili gromovnika SDS Branka Grimsa, ki si - kot smo tudi slutili - ni drznil podpisati podpore razbitju Kranja, a ta manever ne bo dovolj. Prej ali slej bo moral pojasniti, ali se je uprl Janši ali pa je taktično umaknil podpis? Je "disident" SDS (skupaj z umaknjenim Jožetom Tankom) ali pa je le del manevra v slogu "volk sit, koza cela"!? Ne pozabimo, da zdaj svetniki SDS terjajo v Kranju - izredno sejo! Do zdaj so molčali, zdaj gre za politično preživetje. Dejansko pa so jim podpisali smrtno obsodbo v javnosti - njihovi poslanci, ki jih za Kranj briga malo ali nič.

Toda lista podpisnikov pomeni veliko več. Pomeni upor Mateja Tonina in NSi "norostim" a la Mateja Udovč. Pomeni, da v tej stranki poslušajo "teren". In v Kranju je NSi Irene Dolenc (mestna svetnica) jasno rekel "ne" novi občini in njihova stranka je to upoštevala. Niso dali podpisov Janši kar daje slutiti dvoje: da le ne ubogajo na migljaj "velikega vodje" in da v Kranju pridobivajo na ugledu in politični moči. Kajti scenarij pade na vseh ravneh, če ni zraven NSi. Jim bodo "lomili roke" za norost dveh političark, ki jima je prihodnost ušla (Gunčarjevi v mestnem svetu, Udovčevi v parlamentu) ? Težko, da bi na tak način izgubili verodostojnost. In pomislite ta paradoks Janševim: med tem, ko so stregli muham SMC-ja, ki ga na zemljevidu politične Slovenije ni več, jim ni ustregla "bratska" NSi!

Spremljamo nastajanje nove občine od začetka. Bili smo prvi in edini, ki smo početje Barbare Gunčar odkrili in razkrili. Zdaj se je iz bolj ali manj jasnega "egotripa" odcvetele lokalne političarke razvilo mnogo več. Prav je tako. Naj končno političarke in politiki ravnajo odgovorno do nas. Toda Barbara Gunčar ni nikdar odgovorila na naša vprašanja o novi občini. Toda Branko Grims ni nikdar pojasnil svoje vloge v Ljubljani in v Kranju. Bi vi še verjeli takim, ki terjajo javno široko podporo, ko so volitve, potem pa molčijo tem istim volivcem in volivkam?

Prihodnji dnevi in meseci bodo "občino Golnik" postavili tja kamor sodi. Bilo bi naravnost smešno, če ob tem ne bi pristali z njo na svojih mestih tisti, ki so jim polna usta Kranja pred volitvami, potem pa molčijo ob razbijanju naše občine? Igor Velov, državni svetnik, je tiho. Boštjan Trilar, bivši župan, je tiho. Irena Dolenc, NSi, ni bila tiho. Ona je za Kranj. Pod to se podpišem.

Miran Šubic, urednik Trme in KRANJČAN (pa čeprav iz Bitenj...kot Irena Dolenc, mimogrede)