Sto jurjev je stala debela bukva leta 2015? Sto jurjev bi podobna stala 2020? Knjiga knjig za Kranj: vsak (vsaj ljubitelj pisane besede) naj jo ima doma? Ne, njen dom je občinska klet. Zato smo zgodbo o Kranjskem zborniku malo raziskali. Zaradi napada na tega ali onega? Ne, res ne. Zaradi tega, da bi sami sebi in vam dopovedali: čas gre naprej, čisto zares - naprej! Verjamemo, da so avtorji vrhunski, ampak: ni čas za kako spremembo, za digitalizirano obliko, ni čas za vsaj minimalno spremembo? Kdor pozna zgodovino (od povojnih časov naprej...) naših zbornikov, ta se lahko sooči s tole trditvijo: ogromno strokovnih prispevko v k poznavanju naše zgodovine, ampak...

Ampak je sprožil sedanji župan. Dobro ali slabo, bo še ugotovljeno. Nekaj se je zgodilo: vzpostavil se je boj za zbornik tako kot je (bil) in zgodile so se pobude za spremembe. Spoštovanje do slehernega, ki je svoje znanje prelil v zbornik, ki pa je bil vedno tudi političen. Pred mnogimi leti so politiki iub drugi ugotavljali, da je v njem premalo "partizanske in postpartizanske vsebine" in potem je z drugo oblastjo prišlo do ugotovitev o "preveč partizanskih in postpartizanskih vsebin". Preprosto: zbornik je vsaj po tem odražal stanje v Kranju. Politično stanje in posledično kulturno: kdor pač ima oblast, piše zgodovino, kajne?

Mestni svet je sprejel odločitev, da bo denarja za zbornik manj. To je dejstvo, okoliščine pa bo še prinesla Trma. Edini medij, ki Kranjski zbornik išče po kleteh, edini medij, ki o njem kaj zapiše, edini medij, ki prebira (vsaj zadnja) zbornika, edini medij, ki vidi zbornik kot lekcijo: zmoremo kaj več, kaj drugače, kaj v korak s časom?

Boštjan Trilar je zbornik iz leta 2015 pustil v kleti. Napad na bivšega župana, da bi lezli v rit novemu, ki je oklestil finance za leto 2020? Ni problem, mogoče. A to dejstva ne spremeni: zbornik smo drago plačali in potem z njim ravnali "kot svinja z mehom"! Berite Trmo.