Milijonček tu pa milijoček tam in še eden nekje drugje....pa jih je 80. Milijonov. 80 000 000 je obseg proračuna naše občine, včasih manj. Pod to se podpiše župan. In odgovarja za vsak cent. "Čarovnik", ki pa to vsak dan upravlja, je mestni financar.

Ko ima neka pogodba zanimivo vsebino in zraven še ozadja in ospredja, smo previdni. Na misel nam ne pride, da bi trdili, da je kaj narobe. Nekaj pa je dejstvo: kam je bil nakazan milijon in pol (približna ocena glede na pogodbo) pač ne vemo. In ne moremo zvedeti. Ker javnih podatkov ni, ali pa so dobro skriti takim laičnim tečnežem kot smo novinarji. Zanesljivo je samo eno: drugi pogodbenih jih na edini račun svojega podjetja ni prejel....vsaj neposredno od občine ne. Če jih pa je, je država res v krizi - za tak znesek na portalu porabe javnega denarja Erar ni podatka. Ali pa je - smo previdni - skrit.

Mali princ je v sloviti knjigi rekel: Bistvo je očem skrito. O denarju se ni izjasnil, so se pa o njem tisti, ki lovijo vsemogoče lumpe, zlasti finančne: Sledi denarju! Pa smo mi izgubili sled in smo vprašali na začetku sledi prave za take odgovore. Vzeli so si zakonitih sedem dni časa za pojasnilo o tem, kje smo se mi izgubili in zakaj. Če pa bomo zvedeli še, kje se je "izgubil" milijon in pol našega (in bognedaj ne županovega ali financarjevega ) denarja, bo zgodba imela lep in poučen konec.

Niti predstavljati si ne upamo, da takega konca ne bi bilo. Ker je manjkal v raznih zgodbah raznih kranjskih županov, mi pa smo seštevali milijone, ki so izpuhteli v žepe tistih, ki so z občino znali zlepa ali pa zgrda, kot pravimo.

Leto se izteka, a se tudi začenja - za kranjsko oblast v četrtek, ko bo svečano umeščena nova oblast s starim novim županom vred. Bomo do takrat našli iskani milijonček in pol?

Miran Šubic, ki sem edini novinar, ki se izgubljam v mestni blagajni....a vsaj vprašam za pot do denarja!