Ko pride nova metla, najprej pomete stare smeti. Velja za šefe vlad, a tudi župane. Seveda so okoliščine na moč različne. Kranj ima nekaj zanimivih kadrovskih primerov in še kakšen se nam obeta. Prosluli direktor javnega zavoda za turizem potem v svojem zasebnem lokalu pripravi in zaračuna slavje župana po zmagi na volitvah in ob razkritju ne odstopi, še manj je odstopljen. Nasprotno: tako je prav in zakonito in pošteno in logično....Bivši direktor mestne uprave je neprestano hvaljen, da bi bil potem "odstopljen". O njegovem prispeku "pri izvedbi projektov" bomo govorili še stoletja...Zdaj odhaja uradnik, ki ga je "premamilo gospodarstvo" in tu lahko potegnemo še eno vzporednico...

Sedanji predsednik vlade v evropskem parlamentu obuja spomine na čas, ko je služil velik denar. Kot predsednik vlade ga ne. Naš župan je prej že bil v poslovnih vodah dobro plačan, županska plača ni senca tega. In skušnjava je potem velika, da o "kadrovskem naboru" ne pišem: ni lahko dobrega strokovnjaka pridobiti za uradniško delo kjer je plača pač omejena....

Mnogi padejo na izpitu in iščejo "dodatne vire financiranja". Legendarna anekdota z občine (nikdar uradno potrjena) je tudi tista o prodaji luksuzne (po ceni) obutve, ki jo lahko ponudi ena od kranjskih uradnic...Pa bi se še kaj našlo, ker nas neprestano obveščajo o enem bogatejših Kranjčanov, ki je dopoldne občinski uradnik...Trma ne kuka v lonce, postelje in denarnice čeprav je to včasih nujno: ko direktor javnega zavoda z dobro zaščito politike dela kar hoče, je mejna črta lahko prestopljena.

Kadrovanje je hudič, ker je na občini glavni kadrovik - politika. Če nisi "naš", je težje - kot na državni ravni, jasno. In tako zdaj dobro obveščeni že vedo, da bo v javnem podjetju dobil službo kranjski politik, ki se mu konec meseca politična kariera ustavlja. In prav tako vsemogočni glas ulice že ve, da je direktor javnega zavoda za šport lahko tisti, ki prihaja iz "ta pravega" športa. Čveke so to, priznamo. Ko bodo kaj več od tega, bomo pa rekli: "Saj smo vedeli!"

Da pa so za Slovenijo in Kranj še svetli časi pa ta dva podatka: eden najbolje plačanih direktorjev v gospodarstvu je zdaj občinski uradnik. Da je prišel šef uradnikov iz novinarstva pa je podatek, ki je skorajda - neverjeten. Razen, če tudi pri "sedmi sili" vendarle ne tečeta med in mleko. Veste: bil je enkrat en novinar, ki je svetoval županu in...pa smo tam!

Miran Šubic slehernega uradnika ceni samo po tem, kako slednji ravna, ko ga občan potrebuje. Ker ga tudi plačuje.