Najslabše ob Rakovčevi zmagi bi bilo vzdušje, ki ga je že zaznati na državni ravni, ko pijanost ob zmagi povzroči posledice, ki jih nikdar ne smemo sprejeti. Kranjčanke in Kranjčani so namreč s pravo plebiscitarno večino povedali, da je Matjaž Rakovec župan naslednja štiri leta. Nikdar ne bi zapisali, da nima napak, še manj prezrli tisto kar nas moti. A ko gre za "ali - ali" odločitev, je bilo sporočilo jasno: desne politične stranke SDS in NSi in SLS ter Zeleni za povrh imajo slabo tretjino podpore v tem okolju. Tako sporočilo drugega kroga volitev je logičen trend volilnega preobilja, ki je pokazalo vsaj nekaj: Janez Janša je izgubil še zadnje zaupanje na račun nespornih osamosvojitvenih zaslug in nespornega znanja politike. In z njim v Kranju Branko Grims, na primer. Kajti prvo in glavno sporočilo je, da ljudje karizmatičnemu vodji desnice po desetletjih ne verjamejo več. Vsaj večina ne.

V Kranju imamo precej ideološko medlega župana. Pa ne, da ne bi imel rdečih krvnih telesc - le pragmatičnost dnevnih odločitev daje pred ideološke naboje vseh vrst. Dobro ali slabo, volitve so pokazale, da je to prav pot do zmage. Ne samo zmage: do prevlade. Tako pač še noben župan ni zmagoval. Ko se je pojavil prvič, je zmagal zanseljivo. Ko je kandidiral drugič, je povozil konkurenco. Kjer je bil kanddiat SDS dostojen nasprotnik, ki je pokazal nek trend, ki se ga v SDS še sramujejo, a je zanje lahko rešitev. In zato je njegov nastop bil pozitiven in zato se njegovi podporniki lahko upravičeno podpišejo pod njegovo kandidaturo kljub res bolečemu porazu.

Demokracija je izredno kruta zadeva, če 51 ljudi odloča o preostalih 49. Toda v Kranju imamo drugačno razmerje, ki bi morda koga navedlo k lomastenju v vlogi zmagovalca. Ki bi morda koga spodbudilo k dejanjem, ki smo jih v naši domovini videli že veliko: ko se zmagovalci izrodijo v nekaj, za kar ljudje potem trdijo, da tega niso volili.

Na poti do normalne politike v normalnem okolju z normalnimi ljudmi smo. Zato so lahko prihodnja leta za Kranj zelo pomembna, če bomo vsaj malo pozabili na ideološke ločitve in zmogli premakniti stvari naprej. Trma je tu kot edini res kranjski medij na preizkušnji. Preprosto ne vemo, kaj bomo. Zato je bilo ironično vprašanje ob prvi izjavi župana na mestu.

Trma v nas ostaja kot vedno do zdaj. Ali mi ostajamo Trma.si, pa naj pokaže čas.

Kranju vse dobro, nam vse dobro in besede iz naslova so resnične. Čestitke županu in njegovim za zmago, spoštovanje poraženim za držo - vsem nam pa: boljši, lepši Kranj. Zaslužimo si ga.

Miran Šubic, ustanovitelj Trma.si