Zakaj bi poleg moje plačilne kartice imel še eno? Morda zato, ker njeno izdelavo in vodenje računa vsak mesec plačam iz levega in ne desnega žepa? Ker mi dvig moje gotovine zaračunajo 15 evrov pa čeprav rabim samo 5 evrov? Pojasnila so tista, ki skrbijo: banka+občina narekujeta, da svoje gotovine ne dvigam na tak način. Svoboda?

Zakaj bi verjel, da je kartica zame brezplačna, če bo zaradi nje - manj vrtcev, šol, igrišč? Da je to manipulacija? Res je: a tudi resnica. Če bo iz proračuna več denarja za banko in posredno kartico, bo manj za druge stvari, ki jih potrebujemo. In v proračun vplačujemo vsi. In "glavarina" je prihodek občin. In zato je kartica seveda vse prej kot brezplačna, da bo za vselej jasno.

Zakaj ne morem dobiti kartice tam kamor me pošilja ponjo župan? Če sem politično izpostavljen (pa karkoli je že to...), moram na banko in tam podpisati izjavo ipd. Da se razumemo: tak je predpis in zato je smešno, da ga moj župan tako perfidno obrne, da bi opravičil polomijo z izdajo kartice, ki sem jo doživel na lastni koži: občina pač ni izdajatelj plačilnih kartic ampak so to banke. Pa smo spet pri slednji.

Zakaj občina (brezplačno?) reklamira enega ponudnika plačilnih kartic? Zato, ker je mestna kartica dejansko "njihova". In če imam drugo, ni problem - le ugodnosti sprege med občino in banko imajo samo imetniki "konkurenčne" in tako naprej in tako dalje.

Digitalizirani Kranj baje vzbuja splošno občudovanje! In pametna/mestna kartica je del tega. In bo zelo uporabna - nekoč. Koliko pa nas bo dejansko stala, je še vprašanje. Ker - očitno in prosto po županu - mastna plačila svetovalnih pogodb v zvezi s kartico niso strošek? Kot tudi izdelava kartice ni in kot tudi vodenje računov/kartic ni...

Kartica naj bi bila blagor za občanke in občane. Prav, zaupam, da bo tako. Za zdaj je pa "biznis" kjer so svoje dobili svetovalci, izdelovalci ipd. Da bi pa vzel za digitalizacijo Kranja to, da se lahko s kartico enostavno vzpnem v mestni zvonik, pri meni ne bo šlo. Ampak bo lahko politik rekel: "Kdo ti je kriv, imaš na voljo, od tebe je odvisno...!? Pa smo pri svobodi izbire, da hočem dvigniti svojo gotovino in me brezplačna kartica mahne po žepu...na Gorenjskem pa tudi nekaj šteje.

Meni se je mestna kartica zamerila. In njen nastanek in predstavitve tudi. In pomislim, kako trapasti so v Ljubljani (in širše) kjer je urejeno s takimi karticami tako, da greš do kioska, plačaš kartico in naložiš nanjo...kar zmoreš in hočeš in se že voziš z mestnim prevozom, na primer. Pa ni nobene izjave o politični izpostavljenosti, še manj ljubljanski župan komu plačuje take stroške kot jih bom jaz zdaj vsem tistim, ki bodo pametno kartico vzeli (kot brezplačno, jasno). Zaposleni na občini naj bi se z njo že lehko "pofočkali" pri prihodu in odhodu z dela....Tudi tisti uradnik, ki gara cele dni in sploh ne malica?

Miran Šubic, ki trdim samo eno: pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni, pot po Kranju pa z evri in mestno kartico....