Lokalna politika je odsev miselnosti, politične angažiranosti, pretoka informacij. Tudi v njej na površino splavajo liki, ki znajo svoje funkcije bogatu unovčiti. Prav, zakaj pa ne - če je vse legalno, je to pač del tega, da so politiki tudi ljudje. No, ja: s kako rezervo pri tem...

Smola pa je v tem, da smo nagnjeni k pogledom k sosedu - v lonec, posteljo, povsod. In boli nas, če ima kdo nekaj kar si želimo zase. Če je kdo uspešen, podjeten in še kaj. Znana je "foušija" kot del gorenjskega, kranjskega "značajskega vzorca".

Tragika vseh nas je v nečem drugem. Vedno radi udrihamo po tem ali onem politiku. Ker vemo, da nima pokošene trave doma in da rad seže po kozarcu ipd. itd. - od nepomembnih do povsem relevantnih okoliščin. Ko pa nas vprašajo, če bi kandidirali, se izpostavili - je odgovor večinoma enak in isti: "Kje pa...ni govora...!"

Rezultat je na državni in lokalni ravni enak: v mestni svet ali parlament zaidejo ljudje ob katerih se "križamo", če je sploh mogoče, da ta ali oni nekaj takega počne, govori, se zavzema...Vendar je presoja na lokalni ravni lažja: imam urejene ceste in poti, imam kje preživeti prosti čas, moj otrok v šoli dobi kar potrebuje ipd. itd. In potem je hitro jasno, kdo bo župan in kdo bo v mestnem svetu, kajne?

Kranj v tem sestavu nima mestnega sveta, ki bi bil v ponos mestu in nam. Preprosto zato, ker je med temi 33-timi res veliko takih, ki tam ne bi smeli biti. Negativna politična selekcija jih je posedla na stolčke in zdaj odločajo o mojem smetnjaku, moji ulici, mojemu igrišču...oziroma je vse to naše, a oni odločajo!

Problem, ki ga vidim kot novinar, ni v tem ali so na oblasti rdeči ali črni, problem je v preboju. Mišljenjskem.Ta pa je hujša naloga od nove šole, poslovne cone ipd. Ker gre za premike v glavah in za odločitve, ki sežejo dlje. Prav zaradi ravnanj lokalne politike pa včasih vsi mi dobimo pečat "posebnežev", ki osupnejo Slovenijo z ravnanji in odločitvami, ki nas še bolj pogreznejo v močvirje, ki se mu reče "provincialni zadah". Bomo videli, koliko mladih do 30 let bo v mestnem svetu. Bomo videli, koliko bo novih obrazov. Bojim se, da (pre)malo.

Ponavljam že zapisano; ne bom volil nikogar,ki predstavlja sedanjo oblast. To je moja pravica. Zaradi tega ne bo nič drugače, se zavedam. Bo pa nekaj zagotovo ostalo na istem: moj jaz. To pa je vredno več kot vse ostalo. Vsaj zame. Zato mestnemu svetu 2018-2022 želim, da ga ni več.....

Trmast in Trmator Miran Šubic