Ljudje se skrivamo za marsičem. Krinke so nam položaji, funkcije ipd. Na koncu in na začetku in vmes pa smo samo ljudje. Ki pač iščemo korist. V tem je vse. Današnje dogajanje na Slovenskem trgu 1 je razgalilo politiko in ljudi v njej.Nekdo zmaga, nekdo izgubi.

V srži vsega tega je politična etika. Kaj je to? Miš, ki smukne luknjo ali lev, ki trga vse okoli sebe? Ravnanje treh predstavnic in političark Gibanja Svoboda je logično. Treba je prijatelju, političnemu partnerju, mentorju omogočiti, da se napaja še naprej pri državnem koritu. Etika? Politična etika? Je že prodana, zamenjana, zabarantana.

Vedel sem in zapisal, da bo politična naveza delovala in skušala storiti nekaj kar bi politično etiko še enkrat več pregnalo proč iz Kranja, iz občinske stavbe. Se spomnite župana, ki je pijan razbil občinski avto in še koga ali kaj? Da bi odstopil, on? Njegov zaveznik je (bil) junak današnje zgodbe: čeprav na čelu agencije za varnost prometa je pijanega političnega partnerja varoval, če ne odkrito branil. Takrat je šla etika nekam drugam če je imela kam. In z njo znamenito častno razsodišče častnih ljudi, ki je ugotovilo, kako so zlorabljeni. In so odšli z etiko, politično etiko.

Najmanj bom kdaj "zmaghovalce" današnjega igrokaza idealiziral. A še manj bom idealiziral poraženo stran kjer so na dan prišle računice, trgovinice, daj dam. Dve, tri političarke so za svoj vstop na oder kranjske politike izbrale pokop politične etike. Ker v vseh zrelih demokracijah politiki, ki sedejo na zatožno klop, vsaj odnehajo. Ne pa hočejo nove funkacije, plačane z našim denarjem.

Umazanija pred volitvami je bila v tem primeru prikaz igre moči in zakulisnih početij. Anonimke o tem in onem še sledijo in so že krojile miselni okvir tistih, ki se ob njih naslajajo. Sam se nisem nikoli, ker sem vse življenje dal pod zapisano svoj podpis. Četudi nisem imel prav. Čeprav česa ne bi smel zapisati. Zato sem bil in bom tarča. A kot ne ravno redko sem napovedal, kaj se bo zgodilo, kaj je bistvo vsega: interesi. Prav.

Mi štirje s te sestavljanke se poznamo. Kavo smo tudi že kdaj pili. Ampak nikdar nismo bili na isti strani, v isti ekipi. Ker ne znam igrati na tak način. To je tudi prav:s vsak ima svojo vlogo. Zato sem današnji scenarij predvidel. Ne do konca, ne povsem. A nas opiše vse prav ta zgodba skoraj najbolje.

Vem za posledice, ker sem jih doživel neštetokrat: ljudje vzamejo to osebno, se lotijo tebe, tvojih. Takrat gre za človeško etiko, politična je že pokopana. Zato je treba o vsem tem ljudem povedati, da se odpre okno, da nastane prepih. In koga odnese.

Miran Šubic sem napovedal, da bo največja slovenska parlamentarna stranka v Kranju skušala izpeljati nekaj, kar je treba razgaliti. Oboje se je zgodilo.