Ne kažemo s prstom na pamet, objavljamo številke. Daleč od tega, da bi bile edine merodajne ali pa, da bi povedale vse. Ilustracija pa je odlična: ljudski glas neprestano govori o "KR=Kosovo republika" tu med nami, ljudje natolcujejo vse mogoče in potem pokaže en kazalec na pomembno potrditev: država je ob vsem tem javnem odmevu na priseljevanje k nam, ostala bolj ali manj ob strani.

Upravna enota je izpostava države, ne občine. Ima pristojnosti, ki jih občina nima. In zato ima moč, vzvode delovanja. Vsaj pri tem, da skuša analizirati dejansko stanje pri tem, kdo kje stanuje, kaj počne ipd. Pomislite: policija sploh ne beleži, kolikokrat jih pošljejo ugotavljata ali Janez ali Murat stanujeta tam in tam.... Priložene številke so glede zlorab pri priseljevanju verjetno še manjše, ker poizvedbe te vrste opravljajo drugi (od sodišč do rubežnikov, ki iščejo ljudi) in zato se momramo vprašati preprosto in jasno: kako deluje, če sploh deluje, naša država. Kajti domala vsak dan boste na stopnicah pred vhodom v posebni vrsti našli tiste, ki so prišli v Kranj.

Nočemo ponavljati stereotipnih izjav in ocen in veseli nas strpnost kranjske politike pri tej občutljivi temi. Ki pa ni "albanska zadeva" ampak naša, slovenska. Če imamo slabe predpise, so luknje pač naša stvar. Če predpise slabo izvajamo, je to naš problem.

V tem okolju živi ogromno različnih ljudi in Kranj nikdar ni bil mesto nestrpnih. Ja, Gorenjci smo trdi in včasih zaplankani, a to ne pomeni sovaržnosti. Konec koncev: ste že videli albansko govorečega, ki "fehta", lepo slovensko govorečih mladcev pa po tej plati ne manjka, kajne?

Trma je to problematiko začela. In jo nadaljujemo. Za dobro vseh: tistih, ki prihajajo za delom in tistih, ki to urejajo. Da bi bilo vsem bolje, kajne? Kajti vse to mi plačamo. Jaz plačam, ti...