Nepomembneži...

Pomembneži Triglava...

V Kranju deluje skupina, ki jih povezuje navijanje za svoj klub. Niti ni pomembna panoga, niti kdo so in kaj so navijači. Nekaj je gotovo: radi imajo Kranj in Triglav. Osebno sicer do navijačev gojim mešana čustva: ko pojejo pesmi z nedostojno vsebino ali razgrajajo, mi niso pri srcu. Ko pa navijajo (včasih peščica proti množici tihih ali nasprotno številčni skupini), glasno sporočajo, da je v življenju kdaj treba pripadati. Verjetno nek boj za zmago (pa čeprav le z žogo) v življenju kjer smo prevečkrat poraženi.

Ta skupina se imenuje Small Faces (z glasbenega področja je izvor imena), torej NEPOMEMBNEŽI v prevodu. So res taki kot imajo ime, ki odraža neko distanco do "establishmenta" ali oblasti ali elit ali..? Ne vem. Vem pa, da so se javno odrekli tistih, ki naj bi jih podpirali. Paradoks: navijajo za igralce, za ekipo, za klub - bojkotirajo njegovo oblast. V njej pa NISO NEPOMEMBNEŽI: GOSPOD VRTAČ NAM PRODAJA AVTOMOBILE IN JE UPNIK KLUBA...GOSPOD RADIKOVIĆ JE PODJETNIK V TEM OKOLJU IN JE PREDSEDNIK KLUBA....GOSPOD MATIJAŠEVIČ JE EDEN VODSTVENIH V ZAVAROVALNICI TRIGLAV, A DEJANSKO UPRAVLJA TUDI KLUB....GOSPOD MAROŠA JE VODILNI V MERKURJU, A IZ OZADJA KRMARI KLUB...Še bi jih lahko naštevali, pomembneže. Ki so na skupščini bili predlagatelji, kandidati, delegati, izvoljeni = vse v eni osebi.

Pomembneži imajo v rokah klub, navijači so jim - nepomembni. Na njihove proteste se požvižgajo. Ko se ljudstvo odreče oblasti, je nekaj narobe. Ko se oblast (navadno seveda z dejanji) dejansko odreče ljudstvu pa je pogubno in škodljivo in zavržno. V Kranju vladajo pomembneži, Nepomembneži pa imajo samo srca, navijaška grla in sposobnost, da javnosti znajo povedati, da se s pomembneži ne strinjajo, še več: so proti njim.

Ali nismo dejansko vsi v življenju soočeni s tem, da smo za elito, oblastnike, bogate ipd. - nepomembneži!?Pomembneži na primeru NK Triglav dokazujejo, kaj je za njih pomembno: da še naprej opravljajo svoje posle in trgovine in posojila in provizije in vse ostalo se delajo, da - prosto po Andersenu - "cesar ni nag". Dokler so bili navijači = ljudstvo lepo tiho in so uporabljali le grla, so bili pomembni zadovoljni. Ko so začeli uporabljati pamet, so postali odveč.

ČISTI RAČUNI, DOLGA LJUBEZEN (PREGOVOR). ZAKAJ NI VEČ LJUBEZNI MED (NE)POMEMBNEŽI?