Politika je v času krize z virusom naplavila v Kranju marsikaj. Najbolj odmevno je bilo izzivanje in sarkazem (kot sam pravi) svetnika Zorana Stevanovića, ki je obžaloval, da ni šel v Italijo in se nalezel in obljubljal, da bo šel v Španijo kjer ga morda okuži kako dekle.../glej razpravo na seji mestnega sveta 26.2.2020). Ne morem zapisati drugače kot: bedno!

Potem pa se je oglasil Igor Velov, ki ga je zmotil dopis v albanščini - namenjen otrokom in staršem - v času iste krize. Res je: treba je paziti na slovenski jezik, posebej v šolah. Res je: treba je biti human in poskrbeti, da ljudje v stiski dobijo zelo pomembne informacije. Res je: imamo albansko govoreče otroke in starše, kaj bi si zatiskali oči. Res je: v Kranju je bilo (postavljeno celo poslansko vprašanje) v zadnjih letih ogromno priseljencev s Kosova. Res je: to občutimo, se odzivamo. A Igor Velov je kot mestni in državni svetnik ugotovil, da je politična klima taka, da je treba zastaviti vprašanja o albanskem jeziku v Kranju - in odziv je bil temu primeren. Med tem, ko se je tako boril proti tujim vplivom, je isti politik v svojem stanovanju naselil desetine ljudi, tujcev. Pretežno govorijo albansko. Ko plačujejo najemnine pa je jezik znan: denar ne smrdi. Vse to so dejstva.

Zgodba o podnajemnikih ni sporna v ničemer, če je vse urejeno kot je treba. Igor Velov (morda je odsoten...) nam tega ni pripravljen pojasniti. Igor Velov ni (na primer) pojasnil niti stanja v katerem ni uspel po predrti pnevmatiki voditi skupščine komunalnega podjetja pa je to obljubil. Igor Velov mora policiji pojasniti še domevno podkupovanje oziroma greh, ko je še vodil državno agencijo za varnost prometa. Igor Velov bo prej ali slje moral pojasniti tudi svoje posle z oddajanjem.

Igorja Velova poznam, kavico sva spila velikokrat, nazadnje letos marca. Osebno nimam nič proti njemu. Toda početje Igorja Velova politika, ki ga plačujem tudi jaz (kot svetnika na občinski in državni ravni) je podvrženo javni presoji. In tu ga žal zmanjka: ko grmi o načelih ipd. v sejni dvorani mestne občine, je to ena podoba. Na Stritarjevi 8 pa je očitno doma druga.

Miran Šubic, urednik Trme