Stritarjeva 8, središče Kranja. Tik ob občini, policiji, inšpektorjih. V pritličnem stanovanju gneča stanovalcev, ki se menjajo domala neprestano: večinoma so Kosovci, Albanci - kakor hočete. Nekaj deset naj bi jih prebivalo v stanovanju mestnega politika. Nič narobe. Če ne bi stanovalci ob tem zaman pozivali odgovorne za vzdrževanje stavbe in tudi mestnega politika Igorja Velova, da uredi stanje. In pri tem poudarjajo, da so razmere slabe, ker je stanovanje vse prej kot to - dejansko naj bi šlo za poslovne prostore, ki so zasilno spremenjeni v "samski dom" kot je to imenoval eden od stanovalcev objekta, ki so jezni in obupani. Trdijo, da je mestni politik dovolj vpliven, da dela kar hoče. Mimogrede: nenadoma je postal tudi eden glavnih lastnikov zemljišča okoli stavbe in zdaj ostali stanovalci terjajo, da ustrezen del tega zemljišča pripada tudi njim. Da bo uredil, je obljubil Velov.

Mi smo Igorja Velova klicali, mu pošiljali elektronsko pošto in SMS sporočila. Ni se odzval. To je njegova pravica. Oddajanje stanovanja ni nič spornega, če so vse okoliščine take kot jih naša zakonodaja predvideva. Seveda pa bomo v prihodnjih dneh vprašali tudi policijo in inšpekcijske službe, kako je z nadzorom ob dejstvu da v enem stanovanju živi okoli 20 ljudi, mi pa imamo epidemijo. Je vse v redu s higieno? Je vse urejeno s prijavami in odjavami? Je politik podjetnik tudi ustrezno ravnal glede spoštovanja vse zakonodaje - od davčne naprej? Ne vemo, ker bomo te odgovore skušali še dobiti.

Problem pa ni več le stvar obupanih ljudi iz hiše kjer konzerve stanovalci odlagajo v navden koš za odpadke pred hišo. Gre za dejansko preslikavo dejstva, da se v Kranj zadnja leta priseljujejo tisoči priseljencev zlasti s Kosova. Ljudje pridejo delat. In nekje morajo živeti. In tu nastopi Igor Velov, lastnik stanovanja in zaračuna najemnino....koliko vsakomur pa točno ne vemo. Prihodek je znaten, ni dvoma.

Vse to traja že dlje časa, sestajajo se stanovalci, pogovarjajo s politikom, nič se ne spremeni. Trma je bila dobesedno povabljena in zaprošena, da poročamo o početju mestnega politika, ki je v zadnjem času že znal razburiti javnost. In tudi o tem bomo še pisali. Dodajamo: stiska ljudi, ki živijo na Stritarjevi v razmerah, ki so - milo rečeno - čudne je žal pri vsem tem kolateralna škoda odnosov, ki vladajo pri posredovanju delovne sile, migrantih. Kar zadevo samo še zaostri.