Doživljamo vedno enako zgodbo: politik si zaželi dobro plačanega delovnega mesta. Mu pri tem njegova politična funkcija, vloga, stranka pomaga? Poglejte šefa DARS iz NSi, ki je stranka z večkrat poudarjenimi gesli "politiko proč od..." . Razen, če ne gre za njihovega veljaka, jasno.

Pri nas ni nič drugače. Politika je vedno prisotna, aktivna. O tem se ni treba sprenevedati. A tokrat smo doživeli prikaz, kako trmasto vztrajanje politika, da sede na stolček v javnem zavodo o katerem odloča, ni rodilo sadov. Pa še ni vseh dni konec, ker bo politika zadnjo šele rekla! Toda: državni in mestni svetnik, podjetnik, bivši direktor agencije za varstvo prometa in bivši podžupan, šef avto šole pa oddajalec sob pa....proti knjižničarki ni uspel s kandidaturo. Poučno za Kranj in razmislek o tem, kdo kam in kako kandidira. Kajti: nedavno smo doživeli tudi kadrovanje zavoda za turizem kjer bi novemu direktorju težko očitali politično podlago, če je podpora župana kot predlagatelja pri tem razumljiva sama po sebi.

Morda pa je knjižnica lahko praktični prikaz, da se tudi v tem političnem loncu lahko skuha užitna jed. Če namreč tisti, ki z njo delajo, stojijo za njo - je ostalo pač samo dodatek. Če imamo torej na eni strani knjižničarko, ki se spozna (preverjeno) na knjižničarstvo, smo imeli na drugi strani kandidata "multipraktika", ki se spozna na skoraj vse, da o tretjem (računalniški direktor, gasilski šef, nesojeni direktor bolnišnice) niti ne pišemo. Njega je bivši župan kadroval tako kot je kadroval v zavodu za turizem in obs sta "odstopila"....

Kandidatura je seveda vedno tudi soočanje z javnostjo: strokovno in vso ostalo. Je pa tudi soočanje s samim seboj: če privilegije politika skušaš prevesti v privilegije nekoga, ki naj bi bil predvsem strokovnjak na svojem področju, je to tvoja stvar. Če te pri tem ustavijo - pa naša.