S skirojem se med pešci brez čelade vozi bivši direktor mestne uprave, ki ga je župan zamenjal. Odstopil? Odstavil? Vseeno: moral je oditi. Prej je rad zaposlenim govoril o trgu delovne sile, a zanj trg (še) ni deloval, zato je ostal na občini...V času, ko je postalo jasno, da mora zapustiti svoj stolček in prej in kasneje pa je dobival dodaten denar. Vsekakor se je zgodilo nekaj, kar je naravnost grozljivo: ker je moral oditi, mu je nekdo dal dodatek k plači, da se ni "poznalo"!? Ne vemo, ampak...Logike, da bi mu dodatno plačevali, ker je odletel z vodilnega mesta naše mestne uprave res nismo našli, a to je naš problem.

Janez Ziherl je v Udin boršt pripeljal festival na nezakonit način. Preprosto je kršil državno uredbo. Pa mu ni padel las z glave, nasprotno: je vrhunsko dodatno nagrajen kot tudi šef redarjev Raspet. Nismo fouš nobenega eura, ki ga prejme kdorkoli - smo pa začudeni. Tudi nad presežki Martina Raspeta, ki tako kot Ziherl ni doma v Kranju. Nič narobe, saj je Slovenija ena majhna vas, kajne? Da pa bi on čutil z mestom kjer ureja probleme z redarji? Pomislite: ne vodi evidence, kje je kolikokrat meril hitrosti z radarjem? Kako naj potem sploh ve, kje je divjakov več in kje manj? Po kaznih...a to je varljivo: če ni meritev, ni kazni....

To so kadri našega župana in njegove oblasti. Ni še bilo uprave in uradnikov kjer se mi, tečneži, ne bi pritoževali. A ko župan "pokrije" nezakonito odredbo, nas ne začudi bogato nagrajevanje uradnika, ki to zagreši!? S kom se srečamo občani in občanke, ko se srečamo z občino? Dve plati sta: nasmejani obrazi ob otvoritvah in jeza ob hrupu v gozdu in zapuščenem avtu pred blokom.

Problem je odziv. Jasen, konkreten in pošten. Ker napake pa res delamo vsi. Le da eni tiste, ki jih delajo, plačujemo kot davkoplačevalci. Pomembna razlika, vsekakor. Če ob to dodamo nezmotljivost vrha našega uradništva glede na njihove visoke plače in dodatke, je čas za premislek.

Letos jeseni bomo o vsem tem premislili in odločali.

Miran Šubic, ki spoštuje delo slehernega uradnika, a nikdar ne molči, če se mi zdi kaj narobe.