Župan je tisti, ki vidi luknjo na cesti. Ki popravi dotrajan vrtec. Ki pokosi zanemarjeno igrišče. Ali pa je župan tisti, ki nas je pobratil z ruskim, kitajskim in kmalu še kanadskim mestom?

To je vprašanje o županu vsakega mesta, posebej Kranja. Ker v teh dneh volitve na Trma.si že tečejo: ljudje smo proti betonu in vsiljenim granitnim kockam, proti "mavzoleju", ki ni nič drugega kot vsiljena rešitev o tem, da moramo slaviti tuje literate, ker so živeli takrat kot Prešeren? Kaj ima to s Kranjem, kaj ima to z zdravim razumom? Toliko kot ima park z vizijo "zelenega mesta" ipd. In še: podžupan je dosegel, da kranjski pesnik in esejist in raziskovalec in publicist in profesor ni dobil v naši knjižnici do zdaj nič kar bi spominjalo nanj. Priznamo: Trma.si je predlagala, da se knjižnica imenuje po njem, navdušenja ni manjkalo, politika je na koncu rekla - ne. Da o poniglavem molku šefice knjižnice ne pišemo, ker je njena servilnost samo potrditev: France Pibernik ni primeren. Pika. Zanje. Zame je.

Park slovenske himne pa je zanje primeren. Domoljubje na cerkveni zemlji, ker "fajmošter" pač te zemlje noče prodati in podariti in jo da lahko samo v brezplačen najem. Za petnajst let. Potem bo razmislill. Kaj je petnajst let proti večnosti, kajne? Pod to se je podpisal župan in njegova oblast. Za sto jurjev, mimogrede.

Ko direktor (že odstopljen na nove projekte) zapravi dvajset jurjev za to, da si "dela ime" za projekt, ki s Kranjem dejansko nima nič konkretnega, je to plačano iz naših žepov. Dva parka plus načrt za "misijo nemogoče" na Brdu = približno enako podražitvi ali izgubi Komunale, ker je pač draginja in vojna ipd.

Nihče vsega ne more predvideti vnaprej. Še župan ne. Lahko pa si prizadeva, da volitve niso politični parki in projekti kar tako, ampak tista luknja in tisto igrišče in tisto...O TEM BOMO PRESOJALI ČEZ MESEC DNI. IN O NJEM. IN NJEGOVI KONKURENCI. TER SE SPREHODILI PO KRANJU IN BO VSE JASNO.

Miran Šubic, volivec