Smrt je v teh mesecih posegla v ustroj naše družbe drugače kot do zdaj. Preštevamo mrtve in se o njih celo prepiramo. Kaj je vzrok in kaj povod smrti ljudi, ki so umrli v naši bližini, med nami? Ali bi jih lahko preprečili in kdo je odgovoren, da to naredi.

Potem pa nekdo uporabi pogreb v svojem zapisu, ki ga bere slovenska javnost. Pa tudi tuja, ugotavljamo. Ta nekdo je prvi poklican, da smrti prepreči, če govorimo o njihovi navezi z epidemijo. Njegova odgovornost do naših življenj je toliko večja, ker je voditelj.

Zavračam voditelje brez srca (in tudi razuma). Zavračam ljudi, ki so sposobni vsak dan vsako čustvo, vsako občutje, vsako početje uporabiti za hrano svoji mizerni duši, svoji mizerni ravni empatije. Kajti nihče ni spodbudil nikogar, da na spletu uporablja pogreb (kot neko končno slovo od sočloveka) za svoje naslajanje nad čemurkoli, čemerkoli. To je preprosto v njem: ta zloba, ta strast po netenju sovraštva.

Kaj zapisati ob tem, da uporablja predsednik slovenske vlade pojem ali obred pogreba za obračun s politiki, ki so na drugem bregu? Gre za izgubo dostojanstva, gre za praktičen prikaz, kaj me čaka, če mu bom oporekal, če bom njegov nasprotnik? Nič mu ni sveto. Pogreb nasprotne politike ob vedenju, da je vodilni političarki v teh dneh umrla mama, ni pogreb opozicije, niti koalicije - je nizkotno dejanje sprevržene osebnosti človeka, ki nam vlada kot politik.

Ko nam bo zavladalo njegovo "čivkanje", ko bomo od ministra za zdravje doživljali sporočila o (političnem) pogrebu, ne bomo pa dobili odgovorov na tisoče smrti med nami, bo konec Slovenije. Ali pa se je to že zgodilo? Dno dna, ki ga je s čestitko poražencu volitev čez lužo dosegel pred meseci, je zdaj preseženo doma.

Sram me je, da to doživljam. Njegovo "čivkanje" o političnem pogrebu je navček zanj in za tiste, ki mu ploskajo in tudi za vse nas, ki smo žrtve tega. Za tiste, ki mu ne morejo oporekati (3600 in še več), je prepozno. Za vse ostale pa: smo to res mi, je to res Slovenija danes ali pa smo le talci človeka in njegove osebnosti, ki ne premore sočutja do nikogar?