Pa začnimo pred svojim pragom: spodaj podpisani je v času krize z virusom zaprl svoje podjetje in pristal med nezaposlenimi. Nekaj časa sem se spogledoval z možnostjo, da na ta račun od države dobim "krizni dodatek", a se za to nisem odločil. Konec koncev me je mestni svetnik Boris Vehovec javno proglasil za (pre)dragega svetovalca župana v 2019 - bom že zdržal tudi drugačen status, kajne? Pa da ne pozabim: samostojni podjetnik je tudi naš župan, tudi njega so "pogledali pod drobnogledom" tisti, ki so potem Trmi ponudili seznam politikov - prejemnikov državne pomoči. Župan prejema najemnino za svojo nepremičnino, za pomoč države pa ni zaprosil.

Recimo, da se kdo od teh treh opisanih mestnih politikov ukvarja z oddajanjem stanovanj(a), recimo, da se kdo vozi z Mercedesom, drugi v Volvu....nepomebbno! Pomembno za foušljivce, drugače pa ne. Kajti pri tem, da ti v krizi pomaga država, odločaš sam: sam moraš napisati zahtevek za krizni dodatek. Sam s tem priznaš oziroma ugotoviš, da si ogrožen v poslovanju med koronakrizo. V tem je vsa modrost in tu je tudi past: če obenem veselo posluješ z nepremičninami katerih lastnik si oziroma imaš morda - hipotetično - hišo na Tenerifi, si prav tako upravičen do državne pomoči kot nezaposleni, na primer. Ni pomembno, kakšen avto voziš in koliko imaš pod palcem, ni važno bogastvo v tem ali onem smislu: gre za to, da si v času krize izgubil podjetniške prihodke in tako naprej.

Trma z objavo današnjega prispevka (in še kak dodatek sledi, ker so nas opozorili tudi na druge znane in javne osebnosti) ni trdila, ne trdi in ne bo trdila, da je pri tem kaj narobe. S tem se ne ukvarjamo in na to ne namigujemo. Smo pa seveda prepričani, da je prav, da se natačno ve, kako naši mestni svetniki in druge javne osebnosti poslujejo kadar jim pri tem pomagamo vsi mi. Kajti mi jim plačujemo sejnine, mi jim prispevamo za nakupe dronov, pohištva, ki konča pri komu kar doma ipd. Mi jim prispevamo tudi takrat, ko jim denar deli država po kriterijih, ki so javni in znani.

Podatke o prejemkih naših politkov = podjetnikov objavlja državni portal Erar kadar prejmejo denar iz proračuna oziroma javni denar. Boris Vehovec, prejšnji podžupan Več za Kranj, je s svojo stranko lani bil najbolj goreč borec za to, da se točno ve, kdo prejema javni denar, koliko in za kaj. Pustimo ob strani, da je bil v tej gorečnosti potem kot politik "povožen", ker domnevnih grehov grešniku ni dokazal - namen je bil pa dober... Pot v pekel pa je tlakovana z dobrimi nameni, kajne?