Kranj je bil smenj, smenj je bil Kranj. Prišla je četica kulturnikov in politikov, bili so nagrajenci, protokol je znan. Kakšna sreča (oprostite!), da je Prešeren umrl v Kranju in Slovenci slavimo pesnikovo smrt in ne rojstvo...(datum tega je kranjski občinski praznik...). Pustimo ob strani mantro, da dajemu premalo denarja za kulturo ipd. - o tem so seveda mnenja vedno deljena.

Kranj gosti nagrajence, ima galerijo nagrajencev, ima dogodke z nagrajenci - nima pa nagrajenca, nagrajenke. Že 30 let! Ves čas nove države in njenega opotekanja pri kulturni politiki ali politiko do kulture, v Kranju nismo bili deležni (res je etablirana, a čast je...) časti, da bi nekdo iz tega okolja prejel Prešernovo nagrado? Nismo znali predlagati, lobirati? Nagrade so kot krogle na fronti in kolajne potem: zadenejo napačne....?!

Nisem tega prepričanja, ker ne znam presojati. Me pa - na primer - ustvarjanje Kranjčana, profesorja, raziskovalca enostavno prisili, da zapišem: zakaj pa ne on? Zakaj ne ta del literature? Ni politično primeren? Deluje izven krogov, ki obvladujejo tako predlagatelje kot izbor nagrajencev, ki so - zopet uradna sodba -vrh našega kulturnega ustvarjanja? Vse to je mogoče, a mesto, ki želi biti kulturna prestolnica Evrope, mora znati tudi na takem področju delovati, ne samo spremljati!

"Rodili" smo veselico, ki se ji reče Prešernov smenj in vsej Sloveniji pokazali, zakaj je Prešeren v kranjskih gostilnah prav tako našel navdih kot prej v Ljubljani. Zagrenjen? Ja, kot vsi Slovenci! Premalo cenjen za življenja? Kot premnogi ustvarjalci, ki smo jih začeli malikovati po smrti...In zato se mi zdi vse to nagrajevanje le nek proces in ne dejanska kultura. A se je s tem treba spopasti in ne zajokcati, odvreči igrače in se skriti v kot.

France Pibernik je moj kandidat za Prešernovo nagrado. France Pibernik je lahko kranjski kandidat za Prešernovo nagrado. France Pibernik morda lahko pooseblja pot do nagrade mimo ustaljenih krogov, lobijev, interesnih skupin. Naj mi oprosti profesor, če se s tem, kar sem zapisal, ne strinja. Če sploh noče nagrade, ker pač ne ustvarja za javna priznanja. Kljub temu vztrajam: Kranj ima ustvarjalca, ki si to zasluži! Pa četudi je nikdar ne dobi....

Hvala, profesor Pibernik za občutek, da imamo tudi mi nagrajenca, ki mu ni treba od drugod priti v Kranj.