Boštjan Trilar ni želel odstopiti po pijanski nesreči, že prej je koalicijo dobesedno razhajkal - pa je mirno vodil občino do konca mandata. Matjaž Rakovec je zadevo obril: od začetka koalicije nima, ima pa podporo za pomembne zadeve (proračun in obračun s Trilarjevo dediščino)! Koliko svetnikov ga dejansko podpira in kdo to počne občasno, kdo nikoli?

Ključno je, da sta dve svetnici zapustili Stevanovićev način urejanja zadev v Kranju, ki je nekje med smešnim in tragičnim, vsekakor pa - populističen do bolečine. Pomembno je, da "levi" župan lahko računa na "desno" podporo (SDS, NSi) kar ga stane malo glede na učinke. Preprosto "v miže" zbere do 15 svernic in svetnikov podpore, ostalo je stvar tehnike. Opozicija z Zoranom za Kranj in Več za Kranj zbere še z nekaj "prostimi strelkami" 10 glasov - ostalo pa je problem. Imenovanje Velova v nadzor Komunale pa kaže bistveno: opozicija županu je še manj enotna kot njegova koalicija brez koalicije. Jasno je, da miru ne bo in prav je tako. Kako veseli bi bili, če bi iz opozicijskih vrst znali županu postavljati prava vprašanja in še bolje: ponujati boljše projekte od njegovih! To pričakovati od Trilarja, ki je zavozil svoj mandat in Rakovec zdaj predvsem popravlja njegove projekte (dve šoli, vrtec ipd.), je utopija. Zoran Stevanović pa je sam sebe izločil, bife politika pa je njegov zaščitni znak, da o omari ptri njem doma ne pišemo.

Zaključek se ponuja sam od sebe: ali lahko Matjažu Rakovcu kdo zagreni trenutno mirni vladanje? In poznavalci trdijo naslednje: idila je lahko navidezna, ker bomo morda gledali reprizo Odpisanih in Vrnitve odpisanih...Beograd ni daleč, tam so doma taki filmi, kajne? Zato je politična ohladitev pred poletjem lahko znak vroče jeseni.