Prim kou! - tako naj bi včasih radi rekli v okolju, ki se danes (tudi zaradi tega poziva) imenuje Primskovo. Torej tisti del kranjske občine kjer po ljudskem izročilu ni bilo veliko potrebno za "auf biks"!?

Danes so bitke drugačne: za prevlado v kraju moraš zmagati na volitvah in to se je zgodilo tako nazorno, da zdaj skupina prej osovraženega krajevnega politika veselo kroji usodo kraja. Tudi tistih organizacij kjer mrgoli prostovoljcev, kjer je tradicija res dolga, kjer skrb za sočloveka pomeni mnogim ogromno. No, kdo mora in koliko plačevati najemnino za prostore v krajevnem domu v lasti krajanov (=krajevne skupnosti), je zdaj vprašanje in predmet spora. In seveda ne smemo prezreti starih zamer, novih razdelitev moči in vpliva in dejstva, da gre pač za neko okolje kjer se vsi bolj ali manj poznajo.

Jasno je, da bodo obtžbe, zamere, zarote, protesti ipd. prej ali slej morali v zapeček in bo čas za pogovor, dialog, kompromis. Kajti "prim kou" v nobenem primeru ne bo kraju prinesel tistega, na kar se sklicujejo tisti, ki trenutno vladajo in tisti, ki so vladali in tisti, ki bi radi vladali.

Nekoč smo imeli nadaljevanko "Naša krajevna skupnost" kjer smo na malih ekranih videli, kako se vse to dogaja med nami. Primskovo že dobiva tako nadaljevanko kjer zamgovalcev na koncu ne bo. In pri tem se lahko vprašamo o 26 krajevnih skupnosti v naši občini: kaj delajo, kaj naredijo, kdo jih vodi in kako, kako se njihovo delovanje pozna v vsakdanjih izboljšavah....No, tu pa zmanjka podatkov. Trmatorji bomo veseli, če nas boste opozorili na težave tudi v drugih okoljih ali nas obvestili o čem dobrem, pozitivnem.

Tisti pa, ki se s spori prehranjujejo kot z začimbo sivega vsakdana, naj malo popustijo in tudi na Primskovem bodo lažje živeli. Prim kou je le redko kdaj rešil problem.....