Kako priti na Bobovek? Težka bo. Peš in s kolesom še nekako gre. Pa saj je tako prav, kaj boš silil z avtom v naravo! Res je. Če bi - na primer - sploh kje lahko avto pustili brez kake težave in odšli do Bobovka s kopuljico v rokah čistit naravo pred rastlinami, ki ji grozijo!?

To so bobovške danosti. Ko so lastniki (družina Zabret) dobili možnost vlaganja v turizem, so bile obljube kar izdatne. Ker je bila prej ovira zakonodaja in ker so jim prej Bobovek - vzeli. Zdaj ga imajo! In kaj se je zgodilo? Nič, oziroma (pre)malo. Ampak imajo do tega Zabretovi vso pravico - njihova lastnina je to in pika.

Občina in država sta se zdaj spomnili, da naj pridemo čistit napadalne rastline na zasebno zemljišče. Mimogrede: tja nas zasebni lastniki ne vabijo....Zanimivi odnosi, kajne? Predvsem zato, ker se iz tega je rodil in je ostal problem Bobovek. Kjer bi vsi imeli ptice, neokrnjeno naravo pa turizem pa obiskovalce pa zaslužek pa...Kolobocija je tukaj in je že dolga leta pač bobovška stvarnost. Mnogi pravijo, da naj tako ostane, ker imajo potem ribiči mir, kopalci mir, obiskovalci mir. Celo lastniki lahko v miru razmišljajo, kaj bo, ko bo in če bo.

Občina se obnaša res vehementno: ko je treba pokositi travo na zemljiščih tik ob blokih, občinski kosci potegnejo ročno zavoro - če zemljišča niso občinska, to ni mogoče. Zdaj pa nas občinarji skupaj z državnim zavodom vabijo, da urejamo zasebno zemljišče? Prav bi bilo, da pristojni zavod skrbi za naravo in odstrani škodljivce na lastne stroške. Ali pa naj bi to storil lastnik zemljišč kjer neusmiljeno poganjajo napadalne rastline?

"Občinski interes" je tudi v tem, da Bobovek ni tak kot je. Ni dovolj, da se župan fotografira ob novi tabli, Bobovek bi bil lahko turistični biser Kranja in širše. Če....

No, za to gre. Kopuljica v rokah v torej na Bobovku je prava stvar za naravo. A kaj, ko smo vedno poleg ljudje.