Zanimivo: tista političarka /ali "političarka"/, ki rada predalčka Trmo in mene, je politiki rekla zbogom. Oziroma: Kranj je njej rekel zbogom. Nepomemben drobec lokalne scene, a poučen. S pljuvanjem in zgrešenimi projekti ne moreš voditi kranjske občine.

Prva večja, odmevna in strokovna anketa 2022 kaže na zmago Matjaža Rakovca, enega od šestih kandidatov. Brez olepševanja ali lezenja v rit: pričakovano. Zato, ker je četica nasprotnikov pača taka, kot je. Ko Velova ali Stevanovića slišim v medijih o tem, da je treba omejiti število prišlekov v Kranj, se zgrozim ali pa - smejim. Onadva sta našla temo, ki naj bi ogrozila sedanjega župana v tem, da bi delala razlike med ljudmi? Hudiča nazaj: lista Gibanja Svoboda ima kar nekaj "makedonskih" (ni mišljeno slabšalno) priimkov, se bo oglasil Igor Velov in opozoril na to? In drugi s tega spiska bo seveda "spljuval" dejstvo, da ima Rakovec na svoji listi predsednika srbskega kulturnega društva v Kranju?

To so neumnosti, ljudje pa nismo neumni. Vsaj ne toliko kot nas kdo smatra, ocenjuje. Smo sposobni izbrati. Pa čeprav najmanj slabega med slabimi ali najboljšega med dobrimi. To bomo tudi storili. Je pri tem sedanji župan favorit? Nesporno: nasmiha se mu zmaga v prvem krogu, a še zdaleč ni gotova. Kaj nam to pove? Kaj nam tak rezultat sporoča?

Kranj je preživel štiri mirna leta, brez velikih afer. Če so se zgodile, so bile v režiji tistih, ki bi danes preprečili prišlekom priti delat in živet v Kranj! Kranj seveda napreduje, a za mnoge od nas prepočasi. Kaj mu zamerim in njegovi oblasti še posebej? Stanje duha. Pomanjkanje prepiha. Park slovenske himne je domaet takega stanja. Politična tvorba namesto novih energij.

Kdo jih prinaša? Zagotovo jih sam pogrešam, a samo mlade generacije so jamstvo za nove premike. In tu je razočaranje največje. Še športniki ne zmnorejo ene liste sestaviti!? In mladi, kritični, inovativni? Ni jih. Zaznati jih ni, a delajo odlično marsikje in marsikaj.

Zmaga v prvem krogu bo sicer težka zadeva za aktualno oblast, a je možna. Bolj od tega pa bo ključno, ali bomo poleg zidov, cest, optičnih omrežij našli povezave med seboj. In dali svežo mlado energijo v vse to. Ali pa bomo verjeli demagogom anticepilskega ali kateregakoli profila?

Vsak med nami odloča. To je edino dobro.

Miran Šubic, Kranjčan