Velike teme? Vse življenje verjetno poslušate in berete in gledate, kako se ne marajo Izraelci in Palestinci. Grdo. Ljudje trpijo. Spremeni se pa nič. No, v bivši državi je bila taka večna tema neuvrščenost. In kako smo prijatelji s temi in onimi po svetu.

Male teme? Pasje stranišče ali koš nekaj sto metrov od moje hiše, ki lepega dne izgine, ker se je nekdo tako odločil. Birokrat, uradnik, kdorkoli. Pasje fige ni vredna taka tema, bi rekli včasih. Pa se zdi, da je zdaj drugače. Kar naenkrat nas zanima naš vsakdan, naše okolje, naši problemi tukaj in zdaj.

Ne vem, ali sem leta 2011 začutil, da bo to naše okolje pravo gnezdo za nov medij, prava njiva za oranje po njej. Zdaj smo 2021, decembra pa bo desetletnica Trme. Zanimivo: mi pišemo o pasjih straniščih, a tudi o tem, kdo je zanje odgovoren. Smo medij, ki je vreden - ene pasje fige ali pa še to ne?

13 000 000 klikov nas prepričuje, da smo se ljudje spremenili. In da želimo in hočemo več vedeti o tem, kaj se nam dogaja pred nosom. Splet je poskrbel, da so prej skrite stvari postale javne. A vedno le, če tako hoče človek. In mi sledimo temu: na Trmi ni sovražnega govora, je pa pikrost, tečnost, zajedljivost ipd. - v izobilju. Mi nismo odvisni od nikogar in naš kriterij je en sam: ali nas berete ali pa ne.

Trma. Samo svoja in samosvoja.

Miran Šubic, urednik in ustanovitelj