Ljudje smo "fouš": naše ljube žene, gospodinje ipd. na, izborno kuhajo vse življenje, cena pa...No, nič o tem. Ampak se lahko zgodi, da nam izstavijo račun kot - na primer - dva kuharja na mesec izstavita državi za 15 000 računov.

Kaj delata? Operirata na odprtem srcu? Že mogoče, če gre za kako kuharsko posebnost, sicer pa sta zadolžena, da dobro jedo na Brdu. Kjer v hotelu dejansko restavracije nimajo, vsaj ne takega slovesa kot je v Podvinu kjer isti kuhar dela v zasebnem sektorju.

Preprosto gre to: pride na Brdo, pomeša in začini župco pa hitro do Podvina kjer seklja in meša...pa nazaj na Brdo .... pa v Podvin. Po naši oceni: odlično plačano razdajanje. Slovito gostilno v Vipavski dolini vodi kuhar, kina Brdu vsak mesec prejme ducat jurjev. Tudi on na Zemonu lošči zvezdico, nato gre na Brdo pogledat kaj dela kuhar, ki je sicer ravna takrat v Podvinu...in je vsem fletno. Najbolj gospe Kociper Haas, ki je stalnica državnega zavoda ravno tako kot večni v.d. gospod Jagodic: šefi se menjajo, onadva ostajata in še naprej skrbita za ugled državnega Brda.

Kuharji in kuharice (razen doma, morda...) imajo ceno. Konec koncev so vsi svetovalci in zato za pol milijona težak razpis ni bilo javnega razpisa, ker ga ni treba. Ker on samo svetuje, kuha pa ne.

Pojemo pa tole prežgano župo vsi mi preden je skuhana. Če je za mnoge med nami jesen v znaku vprašaja glede plačila položnic ipd., državni protokolarni gospodarski (TA JE DOBRA!) javni zavod vso nesposobonost vodilnih idp. in nadrejenihh ipd. pretoči v tole kuharsko zgodbo. Kjer so kuharji najmanj krivi. Oni uživajo kot dvoživke: malo od države, malo pa na trgu....Ali veliko?

Boljšega razloga za ponovitev pregovora "Varčujmo pa naj stane kar hoče!" ni.

Vsega sit!