Če ne znam, bom pa druge učil - tale je iz Butalcev Frana Milčinskega. Namenjam jo tistemu, ki me je ta vikend na osebni ravni obkladal z različnimi vzdevki in moje novinarsko delo popljuval brez slehernega povoda: Jureta Grilca nisem poznal, ne poznam in verjetno ne bom poznal. On o meni marsikaj ve, kakšen da sem. Slab, z eno besedo. Te svoje napade je pošiljal uradnikom in županu na občino. A palica ima vedno dva konca.

Ker je jutro pametnejše od večera, je ponedeljek prinesel nekaj spoznanj, ki bi jih v Butalah sprejeli z veseljem: Jure Grilc piše nizkotno kot "niskotno" in sleherni kot "slehrni" in špeckahla kot "špeckahlja"? Nikdar me ne bi (z)motilo, če mi ne bi očital, da sem končal FDV pa sem naredil pravopisno napako (naredil sem jih ohoho veliko, priznam). In potem se je začelo. Pravi tampedo grdih oznak, vrednostnih sodb, poniževanja mojega novinarstva in še kaj bi lahko naštel. Priznam: nisem bil tiho in ne bom tiho takim.

Zdaj pa pride na dan (črno na belem), da gospod ravnatelj osnovne šole Vodice s službenega naslova mene špeca županu. Osebno korespondenco razširi v javno, ker župan mora vedeti, kaj si misli in zapiše ravnatelj in učitelj. Je to zdaj uradna pošta? Je elektronski naslov učitelja kot ga dobijo vsi, primeren za tako početje? Nimam odgovorov, ker jaz - prosto po ravnatelju - pišem "nskotne komentarje". Se mi pa zdi nizkotno kakšno ravnanje in nanj vedno odgovorim. Pretirano? Zdaj sem prepričan, da ne. Ker me zmerja nekdo, da "nisem popoln" ipd. - v isti sapi in istem času pa dela enake, če ne hujše napake. Jure Grilc je torej meni enak?

Napaka, Ni mi enak. Jaz mu kot ravnatelju ne očitam nesposobnosti in se ne sprašujem, če zna slovensko, ko strelja take kozle. Spomnim se samo na Butale in meni tako ljube Butalce. Vedno so na dosegu roke, ko sedem k računalniku. Zdaj sem jih zopet vzel v roke in našel v njih Jureta Grilca. In se nasmejal od srca. Kako malo je potrebno, da je človek dobre volje. Hvala pisatelju, ki je pri meni vedno bil in bo na prvem mestu....

Miran Šubic, ki rad berem Butalce. Tam najdem mnoge in priznam - tudi sebe.