Kdo je s kom v žlahti? Kdo je s kom v postelji? Kdo je rdeč in kdo črn in kdo kaj drugega? Kdo je komu fouš? Kdo ...

To so temeljna vprašanja za Slovenijo (dva milijona), ne pa za kitajske milijarde človeških mravelj. To so temeljni problemi moje ulice, vasi, mesta, pokrajine in države. Kdo komu stanuje v želodcu? Odgovor bolje pojasni nekatera stanja kot vse strokovne študije: si Janšev ali proti Janši? Si za partizane ali belčke? Ipd. Itd.

Kranj bo v prihodnjem tednu imel pomembno sejo mestne oblasti. Tudi dve kadrovski juhi bo potrebno pojesti, servirani sta že. Tokrat namenoma nič o vsebini - torej ljudeh - o katerih bodo odločali, Trma je o tem poročala dobesedno od a do ž. Mogoče malo več o tistih, ki odločajo. O svetnicah in svetnikih, torej. Pa seveda o županu in upravi - vsi so vpleteni, prepleteni, zapleteni. Da to ne vpliva na kadrovanje, da gre za stroko, da so važni kriteriji - no, malo jutri. Vse je pomembno, ker so vprašanja iz začetka pač tudi v Kranju še kako aktualna.

Pogled nazaj nam prinese marsikaj: pri gasilcih so direktorje serijsko opravljali najbolj prav gasicli, župani pa so jih postavljali tako, da so jih poten nasledniki odstavljali!? In zavod kjer naj bi cvetel turizem pa je bolj ali manj vedno cvetelo notranje nagajanje, boji za prestiž - vse začinjeno z vodenjem, ki je na koncu dvigalo tlak mnogim.

Okvir vsega tega je - javna odgovornost na podlagi javnega denarja ! Namesto, da bi tisti, ki je dvesto jurjev zapravil kakor se je njemu zdelo, odšel potiho in skrušeno, snuje nove (direktorske) podvige!? Ja, to je raven, ki je tako podobna slovenski: ljudje se zanašajo na omrežja, na delovanje v ozadjih - kakšni predpisi, javno naročanje ipd.

Kranj je po vsem tem del Slovenije. Kar nas mora vsaj skrbeti.