Noji so živali, ki so doma daleč od nas čeprav so jih skušali rediti tudi tu. Njihove navade so znane: radi tiščijo glave v pesek. In potem nič ne vidijo in po glavi tudi ne more padati...V Kranju nas je nojev malo morje: hodimo po Cesti Staneta Žagarja in ne vidimo kupov odpadkov. Kadar jih ne odvažajo redno (in to je zdaj), so že kar grozljivi. Odpadki=smeti=svinjarija med nami, sredi stanovanjskega dela mesta? Točno. In zdaj država obljublja odvoz, da ne bo še huje.

Nekoč smo kot noji dopustili zapiranje odlagališča Tenetiše. Ja, ljudem ni bilo prav, da so blizu njih odložene smeti. Koliko nas je to stalo, ne vemo - vemo pa, da je bila to neumnost. Toda ljudska volja ima vedno prav. In je imela prav tudi, ko je preprečila, da bi se (samo!?) pretovor smeti zgodil tam kjer je v bistvu najbolj varno, primerno ipd. - na Zarici. Ker so krajani stisnili za ..... tako župana kot direktorja Komunale. In zmagali: smeti niso šle v nebo ampak na dvorišče iste Komunale. Ki jo je potem še vodil direktor, ki je stroške plač (a na za najmanj plačane) dvignil v nebo, smeti pa pustil na dvorišču.

Taka vprašanja pa seveda terjajo odgovore, ker na dvorišče odlagamo smeti že najmanj 6 let. Če bi jih komurkoli odlagali na njegovo dvorišče, bi ponorel. Pomislite: zdaj pa jih odlagamo tja kjer je doma glavni smetar v mestu. Pa se (skoraj) nihče ne razburja. To pa je zopet dokaz, kakšni noji smo in tudi - so. Tisti seveda, ki so odgovorni za to, da bi smeti nekje preložili in od tam odpeljali. Samo za to gre. In da je to urejeno tako, da ni ogrožen tisti, ki smeti proizvaja - človek.

Ko smo spremljali sago o "skupščinah Komunale v bifejih", se je izkazalo, da skupščin dejansko ni bilo. Zdaj imajo v rokah vse zopet župani. Vsi komaj čakamo, da nas obvestijo, da s(m)o dali glave iz peska in vidimo smeti pred nami. Kajti leta tečejo, smeti pa ostanejo.