Procedura je taka, da dejansko o svojih ravnateljih odločajo - učitelji oziroma vsi zaposleni. Kakšna je vloga občine pri tem? Skoraj redno in to dosledno mestna politika s šolskimi razpisi (kot ustanovitelj osnovnih šol mora občina dati soglasje) noče imeti veliko. Preprosto: dajejo pozitivno mnenje vsem, ki gredo skozi osnovno kadrovsko sito in prepuščajo vroči kostanj šolam samim. Da smo si na jasnem: tudi v svetih šol sedijo predstavniki občinske politike in tja jih po ključu rezultatov na volitvah pošiljajo seveda stranke ipd. Ne vedno, ampak praviloma...

Dejstvo je, da bo večina osnovnih šol v Kranju dobila novo vodstvo v kratkem. Dejstvo je, da notranje bitke že potekajo. Nočemo ugibati kje bi učitelji imeli za ravnatelja ali ravnateljico raje "priganjača" in kje tistega, ki "mu je vse ravno". Oziroma: kje vse to in še več že imajo!? Tu pa je past, ki se ji reče kar "cona udobja": če vodilni človek šole hoče živahno šolo, na njej različne aktivnosti in programe, če priganja in tečnari....ga bodo potem še potrdili?

V kapitalizmu odloča lastnik, a ne v naših šolah: tam dejansko odločajo najprej - zaposleni. Pa saj je tako prav tudi po drugi plati: lahko se odkrižajo nesposobnih....Pa vendar je vloga občine pomembna, ker šole dejansko vzgajajo bodoče generacije, ki bodo krojile razvoj našega okolja, naše občine, vseh nas.

Kaj vse se dogaja po šolah, sem pa tja pljuskne tudi k nam. Kdo koga ne mara, kdo proti komu in za koga deluje, lobira, namiguje, podtika ipd. Klasična kadrovska kuhinja, ki pa je v res občutljivem okolju šol = izredno pomembnih ustanov.

Vprašanje za vse nas: katera osnovna šola v Kranju je najbolj ugledna, uspešna, aktivna?